Bodil har forladt os - nu giver øget vandstand problemer

Selvom det ingenlunde er vindstille, når danskerne fredag morgen lister ud af deres ly, så er stormen Bodil emigreret i løbet af natten.

- Den har forladt landet, konstaterer vagtchef ved DMI Tine Zeuthen over for Ritzau.

Men selvom vinden er aftagende, er kvalerne ikke slut. Fredagen igennem vil der være risiko for nye problemer langs kysterne i det forblæste land.

- Vi har allerede forhøjet vandstand i Limfjorden, men det vil også komme i den sydlige del af Kattegat, det nordlige Fyn og Øresund, hvor den vil ligge 1,5 til 1,8 meter over normalt niveau, forklarer vagtchefen.

Langs den jyske vestkyst, som torsdag var først til at mærke Bodil, har vandstanden toppet, men andre steder i landet kommer udfordringerne først nu.

Og de kan blive voldsomme.

I Isefjorden og Roskilde Fjord, som gør et væsentligt indhug i det nordlige Sjælland, ventes vandet i løbet af fredag eftermiddag at stige med to meter.

- Det er rigtig højt. Jeg tror, de kommer til at opleve store problemer, hvis de får de vandstande, advarer Tine Zeuthen.

I Storebælt og Smålandsfarvandet mellem Sydsjælland og Lolland forventes vandet at stige op til halvanden meter sidst på fredagen.

Netop risikoen for oversvømmelser får Tine Zeuthen til at vurdere, at Bodil har været et voldsommere vejrfænomen end den storm, der ramte landet den 28. oktober.

- Der er stor forskel på, om det blæser i tre timer, eller om det blæser i rigtig mange timer, som det har været tilfældet den her gang. Det betyder stigende vandstande, som vi faktisk ikke havde problemer med sidste gang, forklarer Tine Zeuthen.

Hendes vurdering bliver bestyrket af Beredskabsstyrelsen, som fredag morgen meddeler, at man har haft tre gange så mange udrykninger som under stormen i oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip