Bødskov afviser at han ignorer velfærdsturismen

Justitsminister Morten Bødskov (S) siger på baggrund af en rapport fra EU-Kommissionen og diskussionen torsdag med hans kolleger i EU, at der ikke ser ud til at være omfattende problemer med misbrug af EU's fri bevægelighed.

Og hvis der er problemer med, hvordan andre EU-landes borgere benytter sig af velfærdsydelser i Danmark, er det noget, man må se på fra sag til sag.

Bødskov afviser dermed beskyldninger fra både Venstre og Liberal Alliance om, at han og EU ikke forstår og ikke tager problemerne med velfærdsturisme alvorligt.

- Det er en helt naturlig debat, der kommer. Jeg synes bare, det er vigtigt, at man lige holder nuancerne i debatten.

- På den ene side skal vi værne om den fri bevægelighed, og på den anden side skal vi skærme os mod svig og misbrug, siger Bødskov efter mødet i Bruxelles.

Justitsministeren understreger, at misbrug af velfærdsydelser ikke skal have lov til at undergrave tilliden til velfærdssystemet og opbakningen til den fri bevægelighed inden for EU.

- Selvfølgelig skal vi have en debat om det her. Det synes jeg da er fint. De (oppositionen, red.) må jo selv om, hvor de lægger tonelejet.

- Men jeg konstaterer, at jeg endnu ikke har set, at Venstre mener, at der er behov for at gøre indgreb i det grundlæggende princip om den fri bevægelighed.

Spørgsmål: Så hvis nogen politikere i Danmark har et problem med antallet, der får SU eller dagpenge, så må de komme med forslag til ændringer i, hvordan vores velfærdssystem er indrettet?

- Ja, det er jo den eneste måde, man kan klare det på, siger Bødskov.

Ministeren siger, at EU's justitskommissær på selve mødet ikke har nævnt, hvad hun sagde til pressen på vej ind om, at problemerne med velfærdsturisme i nogen grad kan skyldes, at nogle EU-lande har for generøse systemer.

- EU's regler er helt klare: Det står medlemslandene frit for at afgøre, hvilke velfærdsydelser de vil have, under hvilke betingelser de skal udbetales, til hvem og hvor længe.

- EU-reglerne beder ikke medlemslandene om at udbetale velfærdsydelser til alle uden betingelser. Det er medlemslandenes eget valg. Det ser ud til, at nogle nationale systemer er for generøse, sagde Reding.

Men dén nuance har Bødskov ikke hørt på mødet.

- Det var ikke et synspunkt, vi drøftede. Det må stå fuldkommen for hendes egen regning.

- Men det er rigtigt nok, Vi indretter selv vores nationale systemer. Det er også derfor, vi hele tiden skal være opmærksomme på, hvordan de bliver indrettet, siger Morten Bødskov.

/ritzau/

 

Dagens Gossip