Børnecheck: Thorning vil følge EU-reglerne

Der er ikke noget at gøre. Danmark skal følge EU's regler.

Det er budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som nu gør det helt klart, at regeringen vil følge EU's regler og udbetale børnecheck til EU-borgere, selv om der ikke er flertal for det i Folketinget.

- Det her område er omfattet af en EU-forordning, og den har direkte retsvirkning i medlemslandene. Så vi er nødt til at administrere efter det, siger Helle Thorning-Schmidt i Folketingets spørgetime.

Dermed er hun på direkte konfrontationskurs med de borgerlige partier. De kræver et opgør med, at EU-borgere kan sende en dansk børnecheck til børn i hjemlandet. Også Enhedslisten vender sig imod reglerne.

Regeringen fremsatte mandag et lovforslag, der gør op med optjeningsprincippet, som VK-regeringen indførte i 2004. Men uanset, at der ikke tegner sig et flertal for regeringens lovforslag, så skal Danmark følge EU-reglerne, fastslår statsministeren.

- Hvis der ikke kan samles flertal for en måde at løse denne her ting på, jamen, så bliver vi nødt til fortsat at administrere efter EU-retten, siger Helle Thorning-Schmidt.

Når regeringen udbetaler børnepenge til udlændinge uden at kræve to års arbejde i Danmark, så administrerer den i strid med loven, som blev vedtaget i 2004, da EU-forordningen gjaldt, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Har vi en mindretalsregering, som er fuldstændig ligeglad med, hvad dette Folketing mener? Dette er jo ikke Ukraine. Det tangerer grundloven, siger han.

Statsministeren afviser hans kritik.

- Hr. Kristian Thulesen Dahl gør sig lidt dummere, end han i virkeligheden er. Han ved, at dette område er omfattet af en EU-forordning, som har direkte virkning i medlemslandene, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip