Børnetandpasta propfyldt med allergifremkaldende stoffer

Kirstine Petersen

|

15/11/2014

Dagens topnyheder

Flere og flere unge og børn oplever at få kontaktallergi. Den opstår, fordi deres krop og hud i højere grad end tidligere udsættes for parfumerede produkter i deres hverdag.

En gennemgang, Dagens.dk har fået foretaget, viser således, at fx børnetandpasta er fyldt med parfumestoffer, der optræder på EU´s liste med særligt allergene parfumestoffer. 

Stofferne er allergifremkaldende i forskellig grad, og EU´s institutioner holder derfor løbende øje med især 26 stoffer og kræver, at producenter oplyser, hvis de er i deres produkter. Men vel at mærke kun, hvis mængden er i en sådan grad, at det kan fremkalde allergi.

Parfumen er unødvendig
Ewa Daniél, der er tidligere toksikolog hos Astma-Allergi Danmark og nu medejer af firmaet Deklarator, har foretaget gennemgangen, som du finder nederst på siden. Hun kritiserer fundet:

- Det er en ærgerlig tendens at have parfume i tandpastaen, fordi man vænner børnene til, at tandpasta skal smage af parfume. Det vil sige, at de for det første kan være sværere at vænne dem til at bruge normal tandpasta, og for det andet har parfumen ingen funktion. Der kan sagtens være de ingredienser, der sliber og rengør tænderne, i, uden at der er parfume i, siger Ewa Daniél til Dagens.dk.

Forældre er uvidende om stofferne
En undersøgelse foretaget for Miljøstyrelsen af 758 unge viser, at hver tredje teenager oplever at få udslæt, eksem eller kløe efter at have brugt plejeprodukter med parfume fx shampoo eller creme.

Ewa Daniél er derfor bekymret over, at stofferne på EU´s liste optræder i så mange produkter målrettet til børn. Hun oplever ofte, at forældre ikke er klar over, at der er parfume i fx børnetandpasta, og de derfor reelt ikke kan træffe et valg om at undgå stofferne.

- Hvis man snakker med folk, der gerne vil undgå parfume, er det tit, de ikke er klar over, hvad de skal kigge efter, eller hvad der er i.

Colgates tandpastaer står for skud
Især Colgates produkter går igen på listen. Derfor ringede Dagens.dk til Colgate for at høre, om de var bekendt med, at de allergene stoffer er i deres børnetandpastaer, og hvorfor de bruger dem i deres produkter til børn. Kommunikationsansvarlig i Colgate Palmolive, Rita Skånstrøm, svarede:

- Alle Colgate tandpastaer, inklusiv vores børnevarianter, gennemgår en grundig sikkerhedsvurdering, sådan som det kræves af EU lovgivningen, og  er sikre, når de anvendes som anvist. De ingredienser, vi anvender, er tilladt i henhold til kosmetik direktivet og er inkluderet på vores emballager i overensstemmelse med reglerne.” Hun henviser desuden til, at tandlægebladet tidligere har bragt en artikel, der estimerer, at det er yderst sjældent, at duftstoffer i tandpasta giver allergi.

Jo flere stoffer, jo større risiko for allergi
Ewa Daniél er enig i, at tandpasta alene ikke beviseligt giver allergi, men hun påpeger også, at risikoen stiger for at få allergi, jo flere unødvendigt parfumerede stoffer, vi udsætter os selv og vores unger for.

- I gamle dage var det oftest kun gamle damer, der fik kontaktallergi, fordi de havde brugt den samme parfume i 20 år. Men nu ser vi, at børn får det og oftere i en meget lav alder. Over 70% af dem, der får allergien, får den pga. de stoffer de udsættes for og ikke pga. arv, siger Ewa Daniel.

De purunge begynder dermed at få allergi, fordi de udsættes for parfume i mange produkter dagligt: Shampoo, vådservietter,tandpasta, læbepomade osv. Derfor er det vigtigt, at forældre er klar over, når de udsætter børnene for parfumen.

Svanemærkede produkter kan også indeholde parfume
Hos Miljøstyrelsen er man enig med Ewa Daniél i, at oplysning til forældre og såmænd ogse de unge er vigtigt, så forbrugere selv kan træffe valget om, hvorvidt tandpastaen skal indeholde parfume eller ej.

- Hvis man som forældre gerne vil undgå at udsætte sine børn for parfume, er det en god ide at vælge produkter – gerne svanemærkede, hvor ordet parfume eller aroma ikke nævnes i ingredienslisten, eller vælge produkter, hvor der direkte står, at de ikke indeholder parfume eller aroma, siger biolog i Miljøstyrelsen, Bettina Ørsnes Larsen, til Dagens.dk.

Det er dog værd at vide, at der også kan være parfume i svanemærkede produkter, hvis produktet er målrettet personer over 12 år. Når man som forældre vil være med til at begrænse forbruget, (og det kan være svært nok at forklare Sofie på 15, at hun ikke skal gå med sin yndlingsmascara), er det derfor værd at vide lidt om indholdet og lovgivningen på området. Følgende stoffer skal skrives på produktets varedekleration, hvis det indeholder stofferne:

Listen af undersøgte tandpastaer
Gennemgangen af tandpasta viste, at de hver især indeholder følgende parfurme- og farvestoffer, hvoraf en del optræder på EU´s liste med 26 særligt allergene parfumestoffer:

SENSODYNE:
Aroma/parfume

COLGATE BØRN
Aroma
Limonene (parfumestof fra EUs liste over de 26. særligt allergene
parfumestoffer)
CI 74160 (farvestof)
CI77891 (farvestof- dette kan dog også anvendes som slibemiddel)
CI 42090 (farvestof)

AQUAFRESH
Aroma
Limonene (EUs liste over e 26. særligt allergene parfumestoffer)
CI 73360- (farvestof)
CI 74160 (farvestof)
X-TRA (FAKTA)
Aroma
CI

YES COLGATE
Aroma
Limonene

COLGATE KOMPLET
Aroma
Limonene
CI 77891 (farvestof- dette kan dog også anvendes som
slibemiddel)