Boligejerne er mere optimistiske end analytikerne

admin

425 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

De danske boligejere virker ikke til at lade sig gå på af, at den danske vækst ikke for alvor har slået igennem endnu.

Det viser Nykredits månedlige huspristillid, der måler danskernes forventning til huspriserne over det kommende år, som steg fra 24,9 i april til 25,8 i maj.

Men hos Nykredit mener man, at danskernes ukuelige optimisme måske er lidt i overkanten, fortæller chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen.

- Det er ikke, fordi vi skal sidde her og råbe op om boligbobler og sådan noget, men man skal også huske, at når man kaster noget højt op, så kan det også ryge meget hurtigt ned igen, siger hun.

Ifølge Mira Lie Nielsen har ejerlejlighederne på Frederiksberg og i København haft en stigning på 40 procent på fire år.

- Når man er boligejer det rigtige sted, så kan man godt få en fornemmelse af, at nu fortsætter det bare.

- Så sker der det, som især er sket i København, at småbørnsfamilier begynder at kigge i omegnskommunerne, og så spreder boligpriserne sig som ringe i vandet uden for København også.

- Her siger vi så bare, at ja, beskæftigelsen øges, men der er ingen særlig høj vækst, ingen produktivitetsvækst, eksporten har det ikke specielt godt, og væksten i boligmarkedet holdes i høj grad kun ved lige af et meget lavt renteniveau, siger Mira Lie Nielsen.

Nykredit tror dog også, at priserne stiger i de kommende år. Men ikke lige så meget, som de danske boligejere. Nykredit forventer en fremgang i huspriserne omkring to til tre procent i både 2016 og 2017.

Over det seneste år har huspristilliden ligget stabilt højt, mens forbrugertilliden er faldet støt.

Ifølge Mira Lie Nielsen kan det være et tegn på, at de højere boligpriser i højere grad er blevet selvforstærkende, hvilket øger risikoen for, at priserne i højere grad drives af forventninger frem for underliggende økonomiske forhold.

ritzau/