Boligmarkedet har hikke og prisstigninger rammer skævt

Det seneste år er husene blevet dyrere i 51 af landets 98 kommuner. Fra tredje kvartal sidste år til tredje kvartal i år er priserne på parcel- og rækkehuse på landsplan steget med 1,4 procent. Men det tal dækker over store forskelle, viser tal fra Realkreditrådet.

Gribskov Kommune topper listen med en årlig stigning i huspriserne på 19,8 procent. I den anden ende ligger Langeland, hvor huspriserne er faldet med 32,8 procent på et år.

- Når der er boligejere, der oplever store prisstigninger, så er der altså også boligejere, der oplever det modsatte, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

- Det er blevet bedre for mange, men der er også kommuner, hvor det ser ret surt ud, og hvor vi ikke forventer, at der kommer prisstigninger i 2015. Simpelthen fordi fraflytningen fra kommunen er så stor, at en lav rente ikke kan hive priserne op, siger hun.

Men der er dog kommet flere kommuner på positivlisten. For et år siden var det kun 49 kommuner, der havde haft stigende huspriser, mens det for to år siden gjorde sig gældende i 34 kommuner og for tre år siden i 16.

- Boligmarkedet har i flere år været kendetegnet af et regionalt skævtræk, hvor Københavns-området og de største byer har klaret sig bedst, mens der har været tilbagegang i mange yderområder, siger Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit.

- Dagens tal vidner om, at bedringen på boligmarkedet er ved at brede sig uden for de største byer, men at træerne som bekendt ikke vokser ind i himlen, siger han i en kommentar til tallene.

Tal fra Nordea viser, at huspriserne i 13 kommuner er steget med over 500.000 kroner for et hus på 140 kvadratmeter siden bunden i vinteren 2012. Det betyder, at en gennemsnitlig boligejer er blevet 49.000 kroner rigere i murstensværdi.

Men tallet dækker over, at prisen på et gennemsnitligt hus er steget med mere end 250.000 kroner i 26 kommuner siden den lokale bund, mens 13 kommuner har oplevet prisstigninger på mere end 500.000 kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip