To bombeangreb dræber 28 i irakisk olieby

En bilbombe og en vejsidebombe kostede fredag 28 mennesker livet og sårede 25 i Iraks omstridte nordlige provins Kirkuk.

Mange af ofrene var på flugt fra de voldsomme jihadist-ledede angreb i naboregionerne og var på vej mod mere fredelige områder i syd, siger en lokal sundhedskilde til AFP.

Kirkuk er kendt for sin olieproduktion og er genstand for uenigheder mellem Bagdad og det kurdiske selvstyre i Nordirak.

Kurdiske styrker indtog fredag to oliefelter og overtog styringen med en statsstyret olievirksomhed.

- Produktionen på de nye felter under kurdisk kontrol vil primært blive anvendt til at udfylde manglen af raffinerede produkter på det hjemlige marked, lyder det i en udtalelse fra det kurdiske selvstyre.

Den irakiske regering kalder overtagelsen for "uansvarlig opførsel, der er i strid med forfatningen" og "ignorerer den føderale regering og truer national enhed".

De kurdiske styrker har indtaget området, efter at det blev forladt af irakiske styrker i forbindelse med begyndelsen på de militante islamister i Den Islamiske Stat i Irak og Levantens (Isil) offensiv i sidste måned. Gruppen, der siden har udråbt et kalifat og nu blot kalder sig Islamisk Stat, er en ekstremistisk sunnimuslimsk bevægelse, der har overtaget magten i flere områder af Irak.

Men de kurdiske styrker står over for en stor sikkerhedsudfordring, hvilket de to bomber fredag bevidner. Bomberne sprang i udgangen af Kirkuk by - provinsens hovedstad.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, tordner mod kurderne for at udnytte det kaos, som Isil har skabt, og beskylder den kurdiske region for at huse militante.

Kurderne har længe drømt om at kontrollere Kirkuk - en by med enorme oliereserver lige uden for den autonome region. Byen kan indbringe dem langt større formuer, end politisk indflydelse i Bagdad nogensinde vil kunne give dem.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip