To bombeangreb dræber 28 i irakisk olieby

admin

|

12/07/2014

Dagens topnyheder

En bilbombe og en vejsidebombe kostede fredag 28 mennesker livet og sårede 25 i Iraks omstridte nordlige provins Kirkuk.

Mange af ofrene var på flugt fra de voldsomme jihadist-ledede angreb i naboregionerne og var på vej mod mere fredelige områder i syd, siger en lokal sundhedskilde til AFP.

Kirkuk er kendt for sin olieproduktion og er genstand for uenigheder mellem Bagdad og det kurdiske selvstyre i Nordirak.

Kurdiske styrker indtog fredag to oliefelter og overtog styringen med en statsstyret olievirksomhed.

- Produktionen på de nye felter under kurdisk kontrol vil primært blive anvendt til at udfylde manglen af raffinerede produkter på det hjemlige marked, lyder det i en udtalelse fra det kurdiske selvstyre.

Den irakiske regering kalder overtagelsen for "uansvarlig opførsel, der er i strid med forfatningen" og "ignorerer den føderale regering og truer national enhed".

De kurdiske styrker har indtaget området, efter at det blev forladt af irakiske styrker i forbindelse med begyndelsen på de militante islamister i Den Islamiske Stat i Irak og Levantens (Isil) offensiv i sidste måned. Gruppen, der siden har udråbt et kalifat og nu blot kalder sig Islamisk Stat, er en ekstremistisk sunnimuslimsk bevægelse, der har overtaget magten i flere områder af Irak.

Men de kurdiske styrker står over for en stor sikkerhedsudfordring, hvilket de to bomber fredag bevidner. Bomberne sprang i udgangen af Kirkuk by - provinsens hovedstad.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, tordner mod kurderne for at udnytte det kaos, som Isil har skabt, og beskylder den kurdiske region for at huse militante.

Kurderne har længe drømt om at kontrollere Kirkuk - en by med enorme oliereserver lige uden for den autonome region. Byen kan indbringe dem langt større formuer, end politisk indflydelse i Bagdad nogensinde vil kunne give dem.

/ritzau/AFP