Brahimi: Krisen i Irak er en følge af Syrien-krise

Krisen i Irak er en følge af, at omverdenen af har ignoreret borgerkrigen i Syrien, siger den tidligere særlige Syrien-udsending Lakhdar Brahimi.

- Det er en velkendt kendsgerning, at en blodig konflikt ikke holder sig inden for grænserne, understreger han og tilføjer:

- Det internationale samfund "ignorerede uheldigvis det syriske problem og hjalp ikke med at løse det. Her ser vi resultatet," siger Brahimi, som i maj valgte at forlade sin post som særlige repræsentant for FN og Den Arabiske Liga over for Syrien.

I Irak er det dog lykkedes hæren at få iværksat en modoffensiv mod jihadisterne i den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil), som er trængt tilbage på flere fronter.

De militante har vundet fuld kontrol over en provins og dele af tre andre, siden de mandag i sidste uge indledte deres offensiv med en uventet intensitet.

- Soldater fandt søndag 12 forbrændte lig af politimænd, der blev dræbt af oprørerne, da de genindtog byen Ishaqi i Salaheddin provinsen, siger en ledende politimand.

Regeringssiden hævder, at 279 militante er blevet dræbt i kampe med irakiske soldater inden for et døgn. Ifølge militærets talsmand har soldater generobret to byer nord for Bagdad.

Øjenvidner siger imidlertid, at oprørere søndag erobrede kontrol over den nordvestlige by Tal Afar.

USA har reageret på den uventede udvikling i Irak i de seneste dage ved at sende et hangarskib til Den Persiske Bugt for det tilælde, at USA skal "beskytte amerikanske statsborgere eller amerikanske interesser i Irak".

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, gav lørdag ordren til, at hangarskibet sejler ind i Den Persiske Bugt.

De trængte regeringsstyrker får støtte fra et stort antal frivillige, efter at den ledende shiamuslimske storayatollah Ali al-Sistani har opfordret til at deltage i kampen mod Isil, der tidligere var en del af al-Qaeda.

Den sunnimuslimske og fundamentalistiske bevægelse går efter at etablere et kalifat eller en religiøs stat i Irak og Syrien. Medlemmerne synes ikke at sky nogen midler for at nå deres mål.

De frivillige samles blandt andet i byen Khales i det centrale Irak. Samlingsstedet er søndag blevet angrebet af militante, der dræbte seks personer - inklusiv tre soldater, oplyser en læge på stedet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip