Branche: Regeringen svigter grøn transport

Energibranchen og de grønne organisationer er dybt skuffede over, at regeringen tilsyneladende vil fjerne afgiftsfritagelsen for miljøvenlige elbiler efter 2015. De frygter, at det sætter udviklingen i stå.

- Hvor er visionerne, spørger branchechef Lærke Flader i Dansk Elbil Alliance i en kommentar til finanslovforslaget.

Regeringen lover i sit regeringsgrundlag, at den vil skabe en grøn transportsektor ved at omlægge bilbeskatningen til gavn for CO2-svage biler. Og det er sund fornuft at bruge den voksende mængde vindmøllestrøm i transportsektoren, tilføjer hun.

- Vi håbede, at regeringen kom elbilbranchen i møde ved at forlænge afgiftsfritagelsen, når regeringen ikke kunne levere den bebudede reform af bilafgifterne. Men branchen får en kold skulder, siger Lærke Flader.

Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, frygter, at investeringslysten i elbilmarkedet tørrer ud uden en afklaring.

Bilfabrikkerne planlægger allerede nu, hvilke el- og brintbiler der skal på markedet i Danmark i 2017. Både producenter og virksomheder bag brinttankstationer, ladeinfrastruktur, taxaselskaber og delebilsordninger med elbiler vil tøve med investeringer, hvis der indføres afgift, siger han.

Også Enhedslistens miljø- og energiordfører, Per Clausen, er skuffet.

- Det er et svigt fra regeringens side, for den har jo hidtil sagt, at den ville komme med forslag til omlægning af registreringsafgiften, sådan at miljøvenlige biler slipper billigere, siger han.

En afgiftsfritagelse for elbiler skal finansieres ved, at man afskaffer nogle af rabatordningerne for registreringsafgiften, såsom fradrag for ABS-bremser, mener Per Clausen.

Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, advarer regeringen mod at gøre finansloven til "en grøn fuser". Hun opfordrer til at forlænge afgiftsfritagelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip