Brandfare: Flere kommuner forbyder åben ild

Mens danskerne nyder godt af de høje sommertemperaturer på stranden, i sommerhuset og i haven, har det varme vejr medført afbrændingsforbud i flere kommuner.

Tørke og åben ild er nemlig en farlig blanding, og onsdag er der indført afbrændingsforbud i Kolding, Fredericia, Middelfart og Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Vi har indført et forbud, fordi vi har et så højt tørkeindeks, som vi har. I vores kommune har vi nogle meget store sammenhængende naturområder, som er meget udsat, hvis vi får en brand. Eksempelvis har vi blandt andet Svanninge Bakker, siger viceberedskabschef i Faaborg-Midtfyn Kommune Kaj Andersen.

Brug af åben ild og for eksempel ukrudtsbrænder er altså ikke tilladt i de pågældende kommuner. Derimod er det for eksempel i orden at benytte en almindelig grill.

I Faaborg-Midtfyn er viceberedskabschefen specielt bekymret for ukrudtsbrændere, som han har dårlige erfaringer med, og naturområderne.

- Vi havde en brand oppe i Brahetrolleborg skov i søndags. Der fik vi syn for sagen og så, hvor hurtigt det går. Vi nåede heldigvis at få fat i branden i tide.

- Men den var ikke andet end en halv til en hel meter fra en plantage med juletræer. Og var den løbet derind, havde vi ikke kunne gøre noget. Bunden i skovene er simpelthen så tør, og græsset er totalt vissent, siger Kaj Andersen.

Viceberedskabschefen kan ikke sige noget om, hvornår forbuddet bliver ophævet igen, men mener ikke, at weekendens kommende regnbyger vil få nogen betydning.

Det er beredskabsmyndighederne i de fire kommuner, der har udstedt forbuddet, som løbende bliver vurderet ud fra blandt andet DMI's tørkeindeks og vejrudsigten.

Ifølge Kolding Kommunes hjemmeside kan forbuddet også komme til at omfatte Vejle, Billund og Vejen Kommune. Indtil videre opfordrer de tre kommuner til stor forsigtighed med brug af åben ild.

/ritzau/

 

Dagens Gossip