Brasilien fælder regnskovens fjende nummer et

Myndighederne i Brasilien har anholdt lederen af en kriminel bande, der beskyldes for at stå bag ulovlig rydning af store arealer i regnskoven Amazonas.

Politiet i Brasilien kronede i weekenden seks måneders indsats, da Ezequiel Antonio Castanha blev pågrebet i den nordlige delstat Para. Tidligere er otte personer gået i politiets net under operationen.

Ifølge anklagemyndigheden er ingen anden enkeltperson ansvarlig for at have ryddet så store områder af Amazonas-regnskoven som Ezequiel Antonio Castanha.

Hans bande beslaglagde ifølge anklagen uden tilladelse jord, ryddede det for træer og videresolgte arealerne til kvægavlere til høje priser. Myndighederne siger, at bandens aktiviteter skønsmæssigt har forårsaget ødelæggelser for et beløb svarende til cirka 1,4 milliarder kroner.

- At denne bande nu er sat ud af spil, bidrager i høj grad til at kontrollere skovrydningen i regionen, siger Luciano Evaristo, direktør for Brasiliens Institut for Miljø (Ibama).

Instituttet var involveret i politiets indsats med at lokke den kriminelle bande og Castanha i fælden.

Sigtelserne mod Castanha omfatter ulovlig rydning af skov, sammensværgelse, hvidvaskning af penge og brug af falske dokumenter. Bliver han fundet skyldig, risikerer han at blive straffet med over 40 års fængsel.

Kvægavl har gennem alle år været hovedårsag til, at træer i Amazonas bliver hugget ned. Kvægindustrien menes at stå bag to tredjedele af skovrydningen.

I 2009 lovede Brasiliens tre største kødproducenter efter pres fra miljøorganisationen Greenpeace, at de ville ophøre med at købe kød fra kvægavlere, der rydder regnskov i Amazonas.

De seneste tal viser, at skovrydningen af den brasilianske del af Amazonas er aftaget.

Fra august 2013 og et år frem blev der ryddet områder svarende til 4848 kvadratkilometer. Det var næsten en femtedel mindre end det foregående år, oplyste Brasiliens regering i november sidste år.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip