Brexit eller ej - Løkke ser stadig Danmarks plads i EU

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blinker ikke, da han ved et pressemøde i Spejlsalen med EU-præsidenten, Donald Tusk, bliver spurgt om, hvorvidt det kommer til at have betydning for det danske medlemskab af EU, hvis Storbritannien melder sig ud.

- Jeg vil gerne gøre det helt klart: Danmark hører til i EU. Det er en helt central interesse for Danmark at være medlem af den europæiske union, siger han.

- Vi har draget fordele ved at være en del af unionen i form af det indre marked og adgang til millioner af forbrugere.

23. juni skal briterne stemme om, hvorvidt de fortsat skal være en del af EU.

Det har affødt en del spørgsmål om, hvorvidt Danmark skal følge trop, da de to lande traditionelt set har fulgt hinanden tæt, når det kommer til deltagelsen i det politiske, europæiske samarbejde.

Den tradition nævner statsministeren også i sit svar.

- Der er en tendens til, at Danmark og Storbritannien kigger hinandens vej, når det kommer til de helt centrale spørgsmål om, hvad EU handler om.

- Vi mener begge, at det ikke handler om at udvikle en social union, men at det mere handler om at forbedre vores handelsvilkår for dermed at skabe velstand, siger Lars Løkke Rasmussen.

Donald Tusk lægger også vægt på, at der er en samhørighed mellem Storbritannien og Danmark, når det kommer til EU-spørgsmålet.

- Det er meget tydeligt, at atmosfæren er ens, når det kommer til holdningen til folkeafstemninger og den villighed, man har til at træffe beslutninger uden indblandinger fra andre lande, siger EU-præsidenten.

Begge ledere understreger, at det handler om at få Storbritannien til at blive i EU - ikke at Danmark også skal melde sig ud.

- Donald Tusk arbejder meget hårdt på sammen med de andre europæiske ledere at få en aftale på plads med Storbritannien, som kun træder i kraft, hvis briterne siger ja til at blive.

- Det vil bane vejen for et bedre Europa, for det vil også løse nogle af de problemer, vi har i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/