Briter vil gøre ny gruppe svær for Messer­schmidt

Dansk Folkepartis Morten Messer­schmidt får svært ved at ryste fortidens skygge af sig, når han allerede fra mandag skal i gang med at forhandle gruppemedlemskab i Europaparlamentet, skriver Information.

DF har hidtil siddet sammen med det britiske Ukip i gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati (EFD), men Messerschmidt har i løbet af valgkampen udtrykt ønske om at skifte til den mere indflydelsesrige gruppe af Europæiske Konservative og Reformister (ECR), hvor det britiske Konservative Parti sidder.

Imidlertid mener flere britiske kommentatorer, at det er yderst tvivlsomt, at den britiske premierminister, David Cameron, vil acceptere Dansk Folkepartis medlemskab på grund af partiets tidligere anti-islamiske og populistiske retorik.

- Det er ikke fuldstændig udelukket, men personligt tror jeg ikke på, at det vil ske, siger Mats Persson, direktør for den EU-kritiske tænketank Open Europe, der har tætte forbindelser til det konservative parti.

Simon Hix, professor i europæisk politik ved London School of Economics, bakker op.

- Jeg tror, at det vil være politisk eksplosivt for de britiske konservative (hvis DF blev medlem, red.), for det vil gøre det let for Labour i Storbritannien at stemple dem som "ekstremister", vurderer Hix i en e-mail til Information.

Når der er en lille chance for, at DF kan blive medlem, er det, fordi ECR-gruppen står til tilbagegang fra de i dag 57 medlemmer - især fordi de britiske konservative står til kraftig reducering.

I værste fald risikerer gruppen ikke at leve op til de formelle regler for gruppedannelse. Den konservative formand for ECR i parlamentet, Martin Callanan, har derfor ifølge medieforlydender holdt uformelle samtaler med Dansk Folkeparti, De Sande Finner samt Alternative für Deutschland (AfD) for potentielt at styrke gruppen.

Den EU-kritiske britiske konservative MEP Daniel Hannan har desuden i et interview med Berlingske støttet Messerschmidts medlemskab, på trods af at DF i 2009 blev afvist af ECR i kølvandet på Messerschmidts racismedom i 2002.

Han blev dømt for sammen med medlemmer af Dansk Folkepartis Ungdom havde indrykket en annonce med budskabet om, at et multietnisk samfund blandt andet ville føre til massevoldtægter, grov vold og tvangsægteskaber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip