Briterne kan læse om deres kirurgers dygtighed

Patienterne i Storbritannien bør vide, om den kirurg, der skal til at skære i maven på dem, er kendt for at lave gode præstationer.

Om kirurgens patienter overlever.

Det mener sir Bruce Keogh. Han er medicinsk chef i det britiske sundhedsvæsen NHS - National Health Service.

Kirurgerne på landets hospitaler har en moralsk pligt til at offentliggøre det, han kalder dødsrater i forbindelse med operationer.

- Enhver, der griber sådan ind i en anden person, har et professionelt og et moralsk ansvar for at kunne beskrive, hvad de gør og forsvare, hvor godt de har gjort det. Det er essensen af professionalisme, siger Keogh i et interview med avisen The Guardian.

- De bør være glade for at dele det med deres patienter. Det er faktisk noget, der demonstrerer et nyt niveau af professionalismen, tilføjer han.

Bruce Keogh er selv tidligere hjertekirurg. Han er primus motor i det arbejde, der nu fører til offentliggørelsen af resultaterne af omkring 5000 operationer inden for NHS. Det sker på den nye hjemmeside My NHS.

Det vil sætte patienten i stand til at søge på en kirurg og også på et hospital.

Imidlertid er ikke alle glade for det. John MacFie er leder af et forbund af kirurger, og han kalder offentliggørelsen af data fra operationer for potentielt misledende.

Eksempelvis udelades en række oplysninger som blandt andet hvor lang tid, patienten er indlagt, og om yderligere operationer bliver nødvendige.

Han siger også til avisen, at nogle kirurger kan afholde sig fra komplicerede operationer, da de ikke vil sættes i forbindelse med en operation, hvor patienten måske dør.

- Der er nu beviser for, at der tages færre risici, fordi data offentliggøres. Det er ikke i patientens interesse, siger MacFie.

- Jeg mener, at data kun skal offentliggøres, efter at alt i kirurgens handlinger er blevet undersøgt, tilføjer han.

Ifølge avisen afviser Bruce Keogh bekymringerne. Lige nu lægges informationer om 10 typer operationer på hjemmesiden. Inden for få uger kommer der data fra yderligere tre typer operationer, siger han og tilføjer, at det store flertal af kirurger er inden for det acceptable.

/ritzau/

 

Dagens Gossip