Briternes særlige forhold til USA får et hak

"Det særlige forhold", som britiske regeringer hævder at have til USA, har lidt skade, efter den britiske regering har besluttet sig at slutte sig til en kinesisk støttet finansiel institution, der vil være en rival for Verdensbanken.

En amerikansk embedsmand siger til avisen Financial Times, at regeringen i Washington er meget utilfreds.

- Der var stort set ingen konsultationer med USA, siger en højt placeret embedsmand.

- Vi er meget opmærksomme på en trend mod hele tiden at indordne sig under Kina, og det er ikke den bedste måde at engagere sig med en opstigende magt, tilføjer embedsmanden.

Reaktionen kommer kort før, at den britiske regering vil fortælle, at den vil være en af stifterne af den nye internationale bank, AIIB.

Banken vil operere med en indskyderkapital på 50 milliarder dollar.

USA er bekymret for, at Kina er i gang med at søsætte en række internationale udviklingsbanker, som vil kunne true udviklingsbanker i Washington såsom Verdensbanken.

Den britiske premierminister siger fredag gennem sin talsmand, at beslutningen om at slutte sig til AIIB er i landets interesse.

- Der vil være tidspunkter, hvor vi har en anden tilgang (end USA, red.), siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi mener, det er i Storbritanniens nationale interesse, forklarer han.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har tidligere stærkt antydet, at det "særlige forhold" mellem USA og Storbritannien vil ryge sig en tur, hvis briterne forlader EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, har lovet en folkeafstemning om EU-medlemskabet senest i 2017, hvis hans konservative parti fortsætter i regering efter valget i maj.

Meningsmålinger tyder lige nu på, at der er et flertal blandt briterne for at træde ud af EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip