Britisk centralbank sænker renten til historisk lavt niveau

Den britiske centralbank, Bank of England, sænker renten fra 0,50 til 0,25 procent. Det er det laveste niveau i bankens 322-årige historie.

Rentesænkningen kommer i kølvandet på briternes beslutning i juni om at forlade EU, og ifølge nyhedsbureauet Reuters er det første gang siden 2009, at centralbanken sænker renten.

Samtidig forhøjes bankens opkøbsprogram for obligationer og andre aktiver med 60 milliarder pund til 435 milliarder pund.

Det skal dæmpe følgerne for økonomien af briternes beslutning om at forlade EU, siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

- Årsagen til den massive pengepolitiske lempelse er, at de økonomiske nøgletal siden briternes EU afstemning har været meget dårlige og indikeret en kraftig opbremsning i britisk økonomi, skriver han i en skriftlig kommentar.

- Den britiske centralbank forventer, at der ikke vil være meget økonomisk vækst det kommende halve år, og at brexit-usikkerhederne vil have ramt blandt andet arbejdsmarkedet hårdt, hvis den ikke havde lempet pengepolitikken, siger han.

Beslutningen er taget på den såkaldte "supertorsdag". Banken kom ifølge Ritzau Finans ud over sin pengepolitik også med en ny inflationsrapport med de første nye fremskrivninger for den britiske økonomi, efter at briterne stemte for at forlade EU.

Ifølge Mikael Olai Milhøj antyder centralbanken samtidig, at den er klar til at sænke renten yderligere. Det kan ske allerede i november.

- Den britiske centralbank har stadig mere krudt at skyde med: Renten kan stadig sættes ned til 0 procent, opkøbsprogrammet kan udvides, og bankerne kan få endnu lettere adgang til billige penge mod at øge udlån, siger han.

Den britiske centralbanks udvidede opkøbsprogram for statsobligationer vil blive gennemført over de kommende seks måneder.

Banken har samtidig vedtaget et program for opkøb af erhvervsobligationer på 10 milliarder pund, som løber over 18 måneder.

Endelig har centralbanken ifølge Ritzau Finans annonceret en plan om at stille op til 100 milliarder pund til rådighed for de kommercielle banker for at understøtte kreditudviklingen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip