Britisk finansminister: Vi bruger og låner for meget

Storbritanniens underskud skal vendes til et overskud inden for de kommende fire år, og det skal ske med reformer og nedskæringer, der i alt skal give besparelser for 37 milliarder pund, svarende til 385 milliarder kroner.

Det fremgår af det budgetforslag, den britiske finansminister, George Osborne, onsdag fremlagde i parlamentet.

- Storbritannien bruger stadig for meget og låner for meget, og vores svage produktivitet viser, at vi ikke uddanner nok, bygger nok eller investerer nok, sagde Osborne.

Osborne ønsker et Storbritannien med "højere løn, lavere skat, mindre velfærdsydelser", sagde han og blev flere gange afbrudt af jubelråb fra sine partifæller i salen.

Regeringen planlægger at spare 12 milliarder pund (125 milliarder kroner) årligt på velfærdsområdet, blandt andet ved at skære i kontanthjælp, boligstøtte og økonomisk hjælp til at unge fra fattige familier kan studere på videregående uddannelser.

Desuden skal der komme fem milliarder pund (53 milliarder kroner) mere i statskassen ved at gå til kamp mod skatteunddragelse, siger Osborne.

Det er det første budgetforslag, han fremlægger efter det britiske valg, der gav Det Konservative Parti et absolut flertal i parlamentet og muligheden for at regere uden andre partier.

Det betyder også, at de konservative ikke er afhængige af støtte fra andre partier for at få forslaget igennem i parlamentet, så det ventes at blive vedtaget uden væsentlige ændringer.

En gruppe demonstranter var samlet i Downing Street, hvor både Osborne og premierminister David Cameron har deres embedsboliger, for at protestere mod de varslede nedskæringer.

Senere på dagen er der planlagt flere demonstrationer i London og andre byer, som de britiske fagforeninger og forskellige venstrefløjsgrupper har indkaldt til.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip