Britisk politi får nye beføjelser i ny antiterrorpakke

Storbritannien vil gøre det lettere for politiet at beslaglægge pas fra formodede jihadister, ligesom ordensmagten vil få lettere ved at undersøge rejsende og skærpe kontrollen med radikale grupper, siger premierminister David Cameron.

En ny antiterrorpakke, som Cameron fremlagde i parlamentet mandag, efter at alarmberedskabet over for terrorangreb i Storbritannien er blevet øget, medfører også, at politiet kan få udleveret passagerlister fra flyselskaberne.

- Vi vil indføre en specifik og målrettet lovgivning ... Den skal sikre politiet midlertidige beføjelser til at beslaglægge et pas ved grænsen, mens den pågældende person efterforskes, siger Cameron.

De ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger skal navnlig gælde i tilfælde, hvor politiet står med utilstrækkelige beviser og kun handler ud fra mistanke.

Terrorfrygten er taget til, fordi mange frygter mulige angreb fra militante radikale islamister, jihadister, der vender tilbage til Storbritannien efter at have kæmpet sammen med oprørsgruppen Islamisk Stat i Syrien eller Irak.

Omkring 400 personer er draget i krig i Syrien fra Storbritannien.

Det anses for sandsynligt, at terrorister har planer om at udføre et terrorangreb i Storbritannien, og trusselsniveauet for terror blev hævet til det næsthøjeste niveau fredag. Opjusteringen sker ikke på baggrund af konkrete efterretninger, men derimod som en reaktion på de tiltagende krigshandlinger i Irak og Syrien.

Terrortruslen betegnes nu som "alvorlig".

- Opgraderingen af trusselsniveauet er relateret til udviklingen i Syrien og Irak, hvor terrorgrupper planlægger angreb mod Vesten, siger indenrigsminister Theresa May.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip