Britisk rigmand er blevet Putins fjende nummer et

Selv om Rusland er blevet politisk isoleret og oppositionspolitikeren Vladimir Nemtsov blev skudt og dræbt, så er præsident Vladimir Putin fortsat populær i befolkningen.

En fremtrædende kritiker af den russiske leder, den britiske investor og rigmand Bill Browder, der er blevet kaldt "Putins fjende nummer et", forudser imidlertid et muligt kup i Moskva.

- Hvis det ikke kommer til et kup mod Putin, inden for få år, så vil vi se en folkelig opstand mod hans regime, siger Bill Browder, en britisk rigmand og investor, som i dag leder en højrøstet kampagne mod Ruslands leder.

Under et besøg i Stockholm, hvor han lancerer sin bog "Min krig mod Putin", siger Browder til TT, at embedsmænd i Moskva stjal over 200 millioner dollar fra ham, efter at han havde tjent store summer i Rusland.

Han forlod selv landet, men en af hans advokater, Sergej Magnitskij, blev i Rusland, hvor han blev anholdt og fængslet. Sergej Magnitskij blev syg i fængslet og blev nægtet behandling for alvorlige, smertefulde sygdomme. Til sidst blev han pryglet ihjel af fængselsvagter.

- Efter drabet på Sergej har jeg ført kampagne for, at retfærdigheden skal ske fyldest, men det er ikke muligt at få retfærdighed i Rusland, siger Browder om sin advokat Magnitskij, der officielt var anklaget for skattesvindel.

Browder mener, at økonomisk krise vil udløse en folkelig opstand mod Putins regime.

- Putins regime kan højst holde nogle år endnu, siger han.

Han advarer om, at Putin om muligt vil fortsætte med "Ukraine-sporet" og gå efter lande som Moldavien, Kasakhstan eller de baltiske lande ved hjælp af provokatører og anonyme lejesoldater.

- Baltikum er formentlig det vigtigste for Putin, siger han.

Browder siger videre, at Putin har opbygget en personlig formue på omkring 200 milliarder dollar (omkring 1420 milliarder kroner). Briten hævder, at en stor del af denne formue stammer fra oligarker, der har betalt til præsidenten for ikke at få konfiskeret deres penge og ejendomme, som det skete for Mikhail Khodorkovskij og hans oliefirma Jukos.

- Putin vil aldrig træde frivilligt tilbage, fordi hans store illegale formue så vil blive afsløret, siger Browder, som beskylder vestlige politikere for at være naive i deres syn på Putin.

/ritzau/TT

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip