Britisk statsstøtte til atomkraft får EU's velsignelse

EU-Kommissionen har efter en sjælden afstemning blandt de 28 kommissærer onsdag sagt god for den britiske regerings statsstøtte til at bygge atomkraftværket Hinkley Point.

Hinkley Point i det sydvestlige England bliver det første nye atomkraftværk i Storbritannien i 20 år og bliver bygget, netop som andre lande er ved at afvikle eller nedtone den kontroversielle energiform.

Konkurrencekommissær Joaquín Almunia understreger på et pressemøde, at kommissionen ikke har forholdt sig til valget af atomkraft, men alene har set på, om en statsgaranti på flere milliarder er i overensstemmelse med EU's konkurrenceregler.

- Det er Storbritanniens eget valg, at landet ønsker at fremme atomkraft. Det står medlemslandene frit for at bestemme deres eget energimiks. Vi skal bekræfte, om det sker i overensstemmelse med reglerne for statsstøtte, og at det ikke skader konkurrencen på markedet.

- Vi var bekymrede for, om den offentlige støtte ville forvride markedet. De britiske myndigheder har overbevisende vist, at byggeriet ikke ville kunne finde sted alene med hjælp fra markedet. Det er en fejl i markedet, siger Almunia.

Konkurrencekommissæren siger, at fejlen kommer til udtryk ved, at det "for dette specifikke projekt ikke ville være muligt at finde investorer, hvis ikke der var offentlig støtte".

Hinkley Point skal efter planen stå klar i 2023 og dække syv procent af Storbritanniens energibehov.

Ifølge EU-Kommissionens tal vil det koste over 230 milliarder kroner at bygge værket. Og der er brug for offentlig hjælp til at finansiere 160 milliarder af omkostningerne.

Europaparlamentariker Margrete Auken (SF) kalder det skadeligt for Europas energisikkerhed, at man på den måde fremmer atomkraft frem for vedvarende energi.

- Det er en katastrofe, at man i kommissionen, som har til opgave at sikre ordentlige konkurrenceforhold på energimarkedet, tillader en så åbenlys skævvridning ved at give en historisk høj statsstøtte til atomkraft.

Auken spiller bolden videre til EU's kommende konkurrencekommissær.

- Jeg vil kraftigt opfordre Margrethe Vestager til at tage fat på de åbenlyse konkurrenceforvridninger på det europæiske energimarked, som muliggør, at kul, olie og atomkraft selv i dag modtager over dobbelt så meget statsstøtte som de nyere vedvarende energiteknologier, siger Margrete Auken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip