Britiske medier spekulerer atter i EU-toppost til Thorning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver endnu engang nævnt blandt favoritkandidaterne til en topstilling i EU. Denne gang er det kommissionsformandsstolen, som flere britiske medier søndag spekulerer i, om Thorning kan sætte sig i.

Meget tyder nemlig på, at Luxembourgs tidligere premierminister og eurogruppeformand Jean-Claude Juncker er ved at blive kørt ud på et sidespor.

Den tyske kansler Angela Merkel har tidligere udtalt sin støtte til "Mr. Euro" offentligt, men nu vil den britiske premierminister, David Cameron, ifølge The Guardian forsøge at overtale Merkel til at droppe støtten til Juncker.

Mandag og tirsdag holder Cameron således topmøde med Merkel i svenske Harpsund, hvor den hollandske premierminister Mark Rutte og den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt som vært også deltager.

Her skal de blandt andet diskutere, om den kommende kommissionsformand skal have den første kvinde på posten.

Såvel The Guardian som The Independent og The Telegraph skriver på baggrund af kilder tæt på forhandlingerne, at to navne ligger forrest i kapløbet. Den litauiske præsident Dalia Grybauskaite og altså den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Samtidig ser den italienske premierminister Matteo Renzi også ud til at have droppet støtten til Jean-Claude Juncker, der i følge The Telegraph måske snart vil trække sit kandidatur på grund af manglende opbakning.

Ifølge avisen drøftede de politiske ledere på G7-topmødet forleden den stigende modstand mod Juncker som kommissionsformand. Og Junckers kandidatur blev svækket betydeligt, lyder det.

Den danske statsministers navn har i månedsvis floreret på rygteplan i Bruxelles som et blandt flere, der kunne være i spil til en af EU's tre ledige topjob - kommissionsformanden, præsidenten og udenrigschefen.

Således kunne den østrigske avis Der Standard berette, at Thorning kunne ende med at blive EU-præsident som del af en pakkeløsning, som var blevet diskuteret bag lukkede døre i kølvandet på en uformel middag blandt EU's stats- og regeringschefer.

Helle Thorning-Schmidt har indtil videre blankt afvist alle spekulationer om, at hun skulle forlade Danmark til fordel for et topjob i EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip