Bruxelles kalder stadig selvom SR-regering er på vej ud

Mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i den kommende tid skal forsøge at sammensætte en ny borgerlig regering, fortsætter arbejdet i Bruxelles med mange møder og tunge sager på dagsordenen.

Her er der ingen pause, mens gamle ministre fra SR-regeringen er på vej ud, og nye blå ministre snart vil være på vej ind.

Og indtil ministerierne formelt er overdraget, har de afgående SR-ministre stadig forpligtelser i både EU og Nato. De kan dog sende en vikar.

Fredag deltog derfor den danske EU-ambassadør i Bruxelles, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, i EU's økonomi- og finansministermøde i Luxembourg i stedet for en dansk minister.

I begyndelsen af næste uge er der både udenrigs- og europaministermøde, hvor Jeppe Tranholm-Mikkelsen også skal tale på Danmarks vegne.

Det er til gengæld ikke muligt at sende en vikar til EU-topmødet i Bruxelles torsdag og fredag i den kommende uge.

Her skal EU's stats- og regeringschefer blandt andet diskutere det meget politisk følsomme emne migration og EU-Kommissionens forslag om at indføre obligatoriske kvoter for fordeling af 40.000 asylansøgere, der har krydset Middelhavet og nu opholder sig i Italien og Grækenland.

Storbritanniens fremtidige forhold til EU og EU's kommende forsvars- og sikkerhedspolitik er også på dagsordenen.

Og hvis Danmark vil have noget at sige, skal der være en leder til stede. Det kunne i teorien være dronning Margrethe, selv om det aldrig vil ske i praksis.

Men hvis ikke der er en dansk leder, bliver den danske stol fjernet, og regeringen må bede et andet lands leder tale på sine vegne.

Det er endnu for tidligt at sige, om det bliver afgående statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), den formentlig kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller et andet lands leder, der deltager i topmødet.

Det er imidlertid ikke kun EU, der har tunge møder i næste uge. I Nato skal der være forsvarsministermøde onsdag og torsdag, hvor afgående forsvarsminister Nicolai Wammen skulle have deltaget (S).

Her er det også endnu uvist, om Wammen, en vikar eller en ny forsvarsminister kommer til at deltage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip