Bulgariens partier arbejder sammen mod dyb krise

Skrevet af admin

|

29/06/2014

Dagens topnyheder

En dyb krise i Bulgarien har fået alle politiske partier og de statslige institutioner til at erklære deres fulde støtte til en stabilisering af banksystemet. Landets præsident forsikrer, at bulgarerne ikke har grund til at frygte, at de vil miste deres opsparinger.

Erklæringen fra præsident Rosen Plevneliev søndag kommer efter, at der tidligere i denne måned var panikkøer i banker i hovedstaden Sofia, da der var rygter om, at landets tredjestørste bank var tæt på bankerot.

- Borgernes og virksomhedernes penge, som er investeret i pengeinstitutterne, er sikre. Bankerne fortsætter med at operere normalt, siger præsidenten, efter at han havde ført kriseforhandlinger med partiledere, ministre og bankledere søndag.

Bulgariens Centralbank har sagt, at der blevet gjort systematiske forsøg på at destabilisere landets banksystem med en strøm af rygter på internettet.

Krisen har medført udskrivning af valg den 5. oktober i Bulgarien, der er EU's fattigste land, hvor både politisk og økonomisk ustabilitet er taget til, efter at premierminister Plamen Oresharskis regering har mistet støtte fra en af deres vigtigste alliancepartnere.

Oresharskis regering er den anden, som bryder sammen inden for 18 måneder. Premierministeren har mistet opbakning efter, at hans regering er blevet beskyldt for at have nære forbindelser til landets oligarker.

/ritzau/Reuters