Bulgarsk premierminister træder tilbage efter bankkrise

Bulgariens premierminister, Plamen Oresharskij, træder onsdag tilbage og lader dermed sin efterfølger om at løse landets omfattende bankkrise, som er den værste siden 1990'erne.

Oresharskij sad således kun på posten i lidt over et år. Den afgående premierminister havde tidligere antydet, at han ville gå af på grund af et dårligt valg for de regerende Socialister ved Europaparlamentsvalget i maj.

Den dybe krise i Bulgarien har fået alle politiske partier og de statslige institutioner til at erklære deres fulde støtte til en stabilisering af banksystemet.

I sidste måned var der panikkøer i banker i hovedstaden Sofia, da der gik rygter om, at landets tredjestørste bank var tæt på bankerot.

Bulgariens Centralbank har sagt, at der bliver gjort systematiske forsøg på at destabilisere landets banksystem med en strøm af rygter på internettet.

Bankkrisen har medført udskrivning af valg den 5. oktober i Bulgarien, der er EU's fattigste land, hvor både politisk og økonomisk ustabilitet er blevet stadig større i den senere tid.

Oresharskijs regering er den anden, som bryder sammen inden for 18 måneder. Premierministeren har mistet opbakning, efter at hans regering er blevet beskyldt for at have nære forbindelser til landets oligarker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip