Byret: Røveri i aflåst opgang er ikke hjemmerøveri

Et røveri begået i en aflåst opgang er ikke et hjemmerøveri.

Det har Københavns Byret slået fast i en sag, hvor to rumænere var tiltalt for at aflure pinkoden hos ældre handlende kvinder og for derefter at stjæle deres betalingskort, skriver Ekstra Bladet.

I et enkelt tilfælde udviklede nummeret sig til et groft røveri, da en 87-årig kvinde med rollator blev skubbet omkuld i sin opgang i Dronningens Tværgade i København.

Anklagemyndigheden mente, at et røveri begået i ens private aflåste opgang er et hjemmerøveri, men det har Københavns Byret nu sagt nej til.

- Det var vigtigt for os at få afprøvet, om et røveri begået i ens opgang er hjemmerøveri. Vi havde den opfattelse, at når man låser sig ind i opgangen, så er der tale om ens privatsfære, som skal beskyttes, siger anklager Sidsel Jessen-Klixbüll til Ekstra Bladet.

- Men det siger Københavns Byret nej til, og der står intet om det i forarbejderne til loven, siger anklageren.

Retten begrundede ifølge Ekstra Bladet afgørelsen med, at opgangen ikke hører til boligen, fordi den deles med andre beboere, og derfor blev den ene af de to tiltalte rumænere kun dømt for "almindeligt" røveri. Det blev takseret til ni måneders fængsel.

Den anden tiltalte blev frifundet for røveriet mod den 87-årige, fordi retten ikke kunne udelukke, at det var en tredje ukendt gerningsmand, der var til stede i opgangen.

Han blev dog idømt fire måneders fængsel for tre andre tyverier og ligesom sin "kollega" udvist fra Danmark i seks år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip