Cameron er klar til at angribe IS i Irak fra luften

Storbritanniens premierminister, David Cameron, er klar til at deltage i militæraktionen mod IS i Irak med luftangreb.

Han vil derfor bede om parlamentets godkendelse fredag.

- Det står klart, at Storbritannien nu bør tage hul på en ny fase. Jeg beder derfor på fredag det britiske parlament om godkendelse til, at vi deltager i internationale luftangreb mod Isil (andet navn på Islamist Stat, red.), siger David Cameron i sin tale i FN natten til torsdag dansk tid.

- Mit budskab i dag er enkelt. Vi står over for en ondskab, som hele verden må forene sig imod. Storbritannien vil tage del i dette, tilføjer han.

Premierministeren slår i sin tale fast, at soldater på jorden ikke er løsningen i Irak.

Samtidig understreger Cameron, at luftangrebene kun vil blive udført i Irak og ikke i Syrien.

- Vores fjendes fjende er ikke vores ven, men endnu en fjende. At samarbejde med (Syriens præsident, red.) Bashar al-Assad er ikke løsningen på at bekæmpe Isil i Syrien. Syrien har brug for det, som Irak har - et demokrati, der tager hånd om folket. Vi er klar til at sikre en ny regering i Damaskus, men det er ikke Assad, der skal lede den, siger David Cameron.

Udmeldingen fra premierministeren kommer i kølvandet af en række bombardementer mod Islamisk Stat i Syrien onsdag.

Her angreb amerikanske og arabiske bombefly jihadisterne og deres oliefaciliteter, oplyste en talsmand fra det amerikanske forsvarsministerium Pentagon til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Reuters kan olieraffinaderierne af den pågældende type producere olie for op til to millioner dollar om dagen. Dermed kan ødelæggelsen af disse have alvorlige økonomiske konsekvenser for den militante oprørsgruppe.

Det var angiveligt Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater, der onsdag tog del i angrebene fra luften i den østlige del af Syrien.

Det første angreb mod Islamisk Stat i Syrien fandt sted tirsdag. Det åbnede et nyt kapitel i kampen mod den slagkraftige ekstremistiske organisation, der spreder rædsel i Vesten og Mellemøsten.

Danmark deltager i den internationale koalition, der har erklæret sig villig til at bekæmpe Islamisk Stat. Men Danmark siger sammen med de fleste lande, at de har fokus på IS' fremmarch i Irak.

/ritzau/Reuters