Cameron er nervøs for at miste Skotland

Den britiske premierminister, David Cameron, er ramt på sine følelser og er nervøs, når han tænker på Skotland.

Skotterne stemmer om selvstændighed den 18. september, og flertallet for at blive i Storbritannien skrumper.

Meningsmålingerne har hele tiden vist et flertal for at holde Skotland i Storbritannien, men tre uger før folkeafstemningen stiger spændingen. Hundredtusinder af vælgere har stadig ikke besluttet sig.

- Jeg er følelsesmæssigt berørt og er nervøs, for der er meget på spil, siger Cameron til avisen Scottish Daily Mail.

Den konservative premierminister lader forstå, at der efter hans opfattelse er "et tavst flertal", der er bange for åbent at gå ud og sige, at de er imod splittelsen.

- For nylig talte jeg med ledere fra universiteter, og de er en del af det tavse flertal. De vil ikke stå frem, for de er bange for gengæld fra den skotske regering, siger Cameron.

Skotland har eget parlament og egen regering, der ledes af førsteminister Alex Salmond, hvis parti Skotlands Nationale Parti har dannet regering.

Skotland har selvbestemmelse på en række områder, men det er regeringen i London, der bestemmer på områder som for eksempel forsvarspolitik og udenrigspolitik.

Salmond er også leder af selvstændighedsbevægelsen Yes Scotland.

Camerons bemærkninger til avisen kommer, efter at Jim Murphy, tidligere europaminister fra oppositionspartiet Labour, blev bombarderet med æg ved et vælgermøde nær Edinburgh.

Gordon Brown, tidligere britisk premierminister, blev også forulempet af en ja-tilhænger ved et vælgermøde for nylig.

En meningsmåling fredag i avisen Daily Mail viste, at nej-sidens forspring på 13 procentpoint først i august nu er skrumpet til et forspring på seks procentpoint.

Når de vælgere, der ikke har besluttet sig, udelukkes, vil 53 procent af vælgerne stemme nej til, at Skotland skal rive sig løs. 47 procent vil stemme ja.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip