Canadier og japaner deler Nobelprisen i fysik

Nobelprisen i fysik tildeles forskerne Takaaki Kajita fra Japan og Arthur B. McDonald fra Canada for deres studier i neutrinoer.

Det er tirsdag blevet offentliggjort i Stockholm.

De to forskere får prisen for afgørende forskning i neutrino-svingninger, som påviser, at neutrinoer kan skifte identitet. Denne forvandlingskunst kræver, at neutrinoer har masse, hvilket er en opsigtsvækkende opdagelse.

- Opdagelsen har ændret vores forståelse af stoffets inderste og kan vise sig at være afgørende for vores syn på universet, lyder det fra Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi under annonceringen.

En neutrino er en elementpartikel uden elektrisk ladning. Det har tidligere været kendt, at neutrinoerne har en meget lille masse. Men McDonald og Kajita har med sin forskning bidraget med yderligere viden om dette.

I en udtalelse fra Nobel-komitéen hedder det, at de to forskere har løst neutrino-puslespillet. McDonald og Kajita er nøgleforskerne i to store forskningsgrupper, som opdagede neutrinoernes forvandling.

Puslespillet bestod i, at der var et misforhold mellem, hvor mange neutrinoer man havde regnet sig frem til, at der burde være, og hvor mange man faktisk talte. De to forskeres undersøgelser viser nu, at neutrinoerne havde skiftet identitet.

I redegørelsen for, hvorfor netop forskningen med neutrinoerne er så interessant, står der, at vi lever i en verden af neutrinoer. Mange tusinde milliarder neutrinoer flyder gennem vores kroppe hvert sekund.

På Nobelprisens officielle Twitter-side oplyses, at Takaaki Kajitas reaktion på at blive tildelt den meget anerkendte pris var: "Ret utroligt".

Siden 1901 er 110 mennesker blevet tildelt Nobels fysikpris. Albert Einstein og danske Niels Bohr er to af dem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip