Canadisk gerningsmand ville til Syrien

Canadisk politi siger på et pressemøde, at gerningsmanden Michael Zehaf-Bibeau handlede på egen hånd, da han først skød en soldat ved et mindesmærke og senere stormede parlamentet i Ottawa og affyrede omkring 30 skud.

Angrebet skete onsdag, og der er ifølge politiet ingen oplysninger, som knytter det til et andet angreb, der skete mandag, hvor en konvertit i Quebeq kørte ind i to soldater og dræbte den ene. Herefter blev bilisten skudt af politiet.

Begge gerningsmand er konverteret til islam.

- De to hændelser er ikke relateret, de kommer med flere dages afstand, siger Bob Paulson, der er chef for Canadas beredne politi, Royal Canadian Mounted Police, på pressemødet.

Michael Zehaf-Bibeau havde planer om at rejse til Syrien, fremgår det videre.

Den 32-årige gerningsmand forsøgte i ugevis desperat at komme til det borgerkrigshærgede land og forhandlede i tre uger med myndighederne om at få udstedt et rejsepas. Oplysninger, som politiet dog efter eget udsagn ikke har haft kendskab til før nu.

En del af motivet bag angrebet var angiveligt, at hans anmodning om et pas lod vente på sig. Om der ligger andre motiver bag angrebet vides ikke.

Hændelserne får politiet til at øge overvågningen af potentielle militante, der rejser til Syrien eller Irak og bliver radikaliseret. Samtidig bliver premierminister Stephen Harper nu mandsopdækket af livvagter døgnet rundt.

Canadisk politi har en liste på 93 personer, som bliver overvåget, fordi politiet frygter, at de vil rejse til Mellemøsten for at blive radikaliseret af eksempelvis Islamisk Stat (IS).

På nuværende tidspunkt har myndighederne dog ingen planer om at foretage anholdelser af de 93 personer.

Alle 93 bliver dog genevalueret for at se på, hvem der udgør den største sikkerhedsrisiko, og politiet efterforsker sagerne.

Blandt de 93 er der flere, der har udvist en intention om at rejse til udlandet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip