Catalonien underskriver dekret om folkeafstemning

Lederen af den spanske region Catalonien, Artur Mas, underskrev lørdag et omstridt dekret om udskrivning af en folkeafstemning om uafhængighed den 9. november.

Det skete til trods for, at Madrid forsøger at blokere for processen, som er i strid med Spaniens forfatning.

Mas siger, at en catalansk folkeafstemning om at løsrive sig fra Spanien fortsat er på sporet, selv om det nationale parlament siger, at det vil blokere processen.

Det regionale parlament i Catalonien har tidligere vedtaget en valglov, som vil bemyndige regionen til at holde en ikke-bindende folkeafstemning om uafhængighed.

Spørgsmålet om Cataloniens folkeafstemning har været meget i fokus i forbindelse med den nylige folkeafstemning om Skotlands uafhængighed af Storbritannien, der blev forkastet af vælgerne.

I Spanien modsætter regeringen i Madrid sig kategorisk en afstemning og kalder den forfatningsstridig.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har fastslået, at det kun er den spanske centralregering, der har beføjelser til at afgøre om, Catalonien skal holde en folkeafstemning om selvstændighed.

Catalonien er den rigeste region i Spanien med Barcelona som sit kraftcenter. Der er omkring 7,5 millioner indbyggere i Catalonien.

Den ikke-bindende folkeafstemning om uafhængighed ventes at blive afviklet den 9. november.

/ritzau/AFP

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip