Cepos: Nationalbanken udstiller risikabel finanslov

Der er en overhængende fare for, at Danmark på ny bliver lagt i en økonomisk spændetrøje af EU, fordi vi overskrider reglerne for, hvor stort underskuddet på de offentlige finanser må være.

Sådan lyder advarslen fra den liberale tænketank Cepos, efter at Nationalbanken tirsdag har nedjusteret sit vækstskøn for i år fra 1,5 procent til 0,8 procent.

Væksten i bruttonationalproduktet er et vigtigt parameter, når man skal vurdere, hvor godt det går med økonomien, og det går altså ikke så godt som først antaget, mener Nationalbanken.

I sit finanslovforslag for næste år går regeringen helt til grænsen for, hvor stort underskuddet må være. Grænsen lyder på 3,0 procent af bruttonationalproduktet. Men regeringens forslag er baseret på, at væksten ligger på 1,4 procent, hvilket, Nationalbanken altså ikke tror, bliver tilfældet.

Nationalbanken forventer, at den lavere vækst vil føre til et budgetunderskud på 3,2 procent, hvilket ifølge cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen kan blive skæbnesvangert.

- En nedjustering af væksten, som den Nationalbanken præsenterer, indebærer en overskridelse af EU-grænserne for underskud. Med en vækst, som den Nationalbanken præsterer, er der derfor risiko for, at vi får en EU-henstilling og et efterfølgende krav om opstramninger.

- Da vi i 2010 udfordrede EU-reglerne, indebar det en henstilling og et krav om opstramning. Det indebar offentlig nulvækst, kortere dagpengeperiode og kraftige skattestigninger, siger Mads Lundby Hansen.

- Jeg er enig med Nationalbanken i, at det ville være ønskeligt, at der var en vis afstand til de tilladte grænser for offentlige budgetunderskud.

- Det kunne ske ved at køre med nulvækst i det offentlige forbrug i 2015 og ved at reducere de offentlige investeringer endnu mere end det, regeringen lægger op til, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip