Cepos: Reform forspilder chancen for at få flere i job

- I fremtiden er der risiko for, at der kommer mangel på arbejdskraft, og derfor bør en dagpengereform øge den samlede beskæftigelse. Det gør udspillet fra kommissionen ikke. Udspillet går i nul, og det er ikke tilfredsstillende.

Sådan lyder dommen af Dagpengekommissionens anbefalinger fra cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

Dagpengekommissionen forspilder muligheden for at få flere danskere i arbejde, mener cheføkonomen.

- De leverer ikke svaret til det, der er arbejdsmarkedets udfordringer de kommende år. Nemlig, at der er brug for flere hænder.

- Min opfordring er derfor, at regeringen i fremtiden kalder udspillet for en justering, og så kan Folketinget efter kort tid vedtage en egentlig fremtidsrettet reform, som skal øge beskæftigelsen.

Mads Lundby Hansen påpeger, at dagpengemodtagere på maksimal dagpengesats, som ikke har børn, taber cirka 400 kroner om måneden ved at tage et lavt lønnet job. Og det er ikke godt nok.

- En dagpengereform bør sikre, at det bliver mere attraktivt at tage et lavtlønsjob.

Han påpeger da også enkelte positive elementer, som for eksempel antallet af karensdage og reduktionen af dimittendsatsen. Men ambitionerne er for små.

- De positive bidrag spises op af, at det bliver nemmere at komme tilbage i dagpengesystemet. Derudover bør man reducere dagpengeperioden fra to til et år. Det vil ifølge kommissionen give cirka 20.000 ekstra flere i job.

- I de kommende år kommer vi formentlig i den lykkelige situation, at der vil være øget vækst, og at der vil komme en øget efterspørgsel efter arbejdskraft. Derfor skal dagpengesystemet reformeres, så der kommer flere hænder ud på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip