Chile banker Spaniens verdensmestre ud af VM

En af de mest markante æraer i europæisk fodboldhistorie kan være forbi.

Onsdag blev dagen, hvor Spaniens forsvarende verdensmestre fra 2010 og europamestre fra 2008 og 2012 blev sendt, nej smidt, ud af VM-slutrunden af et veloplagt og evigt pressende chilensk mandskab, der sejrede 2-0 i gruppe B-kampen i Rio de Janeiro.

Spaniens exit er en sensation, når man tænker på holdets dominans i de seneste år.

Det er andet VM i træk, at den forsvarende verdensmester ryger ud efter det indledende gruppespil. Det samme skete for Italien for fire år siden i Sydafrika.

Meget passende røg det berømmede spanske hold med stjerner som Iker Casillas, Andrés Iniesta og Sergio Ramos ud af VM på det mytiske stadion Maracana i Rio de Janeiro.

Chile ville det - populært sagt - mere, og derfor sejrede holdet fortjent over Spanien, der ellers kan mønstre en meget stærk VM-trup både på banen og reservebænken.

Med nul point efter to kampe og en målscore på 1-7 gør det imidlertid hverken fra eller til, om Spanien vinder den sidste gruppekamp mod Australien, der ligeledes er færdig ved VM efter 2-3-nederlaget til Holland tidligere onsdag.

Chile og Holland er efter to sejre begge videre til 1/8-finalerne og spiller om førstepladsen i den sidste gruppekamp, hvor de møder hinanden.

Spaniens landstræner, Vicente del Bosque, havde ofret to af spaniernes mest markante spillere til kampen mod Chile.

Ud røg veteranen Xavi Hernandez og Gerard Pique, og ind kom Javi Martinez og Pedro Rodriguez.

Trods ændringerne virkede det spanske hold fortsat mærket af 1-5-blamagen mod Holland i den første kamp, og allerede efter 45 sekunder var det ved at gå galt.

Jordi Alba fik ufrivilligt sidste fod på bolden og var ved at snyde Real Madrid-målmanden Iker Casillas, der havde fået genvalg trods en gebommerlig indsats i kampen mod Holland.

Efter 20 minutter gik den ikke længere for verdensmestrene.

Chiles Eduardo Vargas modtog bolden og fikserede Iker Casillas med en finte, hvorefter han fladt sparkede bolden i mål til 1-0.

Chile kværnede videre i et beundringsværdigt pres anført af Juventus-stjernen Arturo Vidal, mens Spanien som vanligt forsøgte at spille bolden rundt med korte afleveringer.

Diego Costa havde dog en stor chance, som endte i sidenettet, men kort før pausen modtog verdensmestrene endnu et slag.

Iker Casillas parerede et frispark fra Alexis Sánchez lige ud til Charles Aránguiz, der sendte bolden i mål til 2-0.

Spanien forsøgte med en sidste kraftanstrengelse i begyndelsen af anden halvleg, men både Diego Costa og Sergio Busquets leverede store afbrændere.

Så var der ikke så meget mere tilbage i verdensmestrene, og Chile var flere gange tæt på at øge føringen efter sejlende spansk forsvarsspil.

Det blev dog ved de 2-0, så Chile skal på grund af en dårligere målscore vinde over Holland for at tage førstepladsen i gruppe B.

/ritzau/

 

Dagens Gossip