Chilensk vulkan spyr aske flere kilometer op i luften

Vulkanen Calbuco i Chile er onsdag gået i udbrud og sender aske og røg op i adskillige kilometers højde, rapporterer flere internationale medier.

En kæmpe søjle rejser sig fra vulkanens åbning og strækker sig mod himlen, hvilket har fået myndighederne til at evakuere et område i en radius af 20 kilometer fra vulkanen, der ligger i den sydlige del af landet.

Lokale myndigheder oplyser ifølge Reuters, at 1500 mennesker er blevet evakueret efter udbruddet, der skete klokken 18 lokal tid.

Samtidig er der indført en såkaldt rød alarm, der advarer om fare, skriver AFP.

- I denne situation med en søjle, der er så høj, er den største risiko, at den kollapser. At den falder sammen på grund af tyngdekraften og forårsager en pyroklastisk strøm, siger Gabriel Orozco, vulkanolog ved Chiles geologiske institut, til Reuters.

En pyroklastisk strøm er en form for lavine af overophedede sten, giftige gasser og vulkansk aske. Strømmen kan ødelægge stort set alt på sin vej og nå en hastighed på op til 300 kilometer i timen.

Den 2003 meter høje vulkan ligger nær havnebyen Puerto Montt og turistbyen Puerto Varas cirka 1000 kilometer fra Chiles hovedstad, Santiago.

Luftfartsselskabet Latam har oplyst, at selskabets flyvninger til og fra Puerto Montt, områdets største by, er aflyst på grund af udbruddet, der kan gøre flyvninger yderst farlige.

Trevor Moffat bor cirka 10 kilometer fra vulkanen og flygtede med det samme med sin familie.

- Det raslede og rystede med en dyb rumlen. Vi forlod alt. Jeg greb fat i mit barn og min hund og skyndte mig ud i bilen med min hustru. Alle naboer var udenfor. En masse unge græd. Det var en dommedagsagtig reaktion, siger han til Reuters.

Det er anden gang på kort tid, at en vulkan i det sydlige Chile går i udbrud.

3. marts var det vulkanen Villarrica, der spyede aske og lava. Der var dog kun tale om et kortvarigt udbrud.

Chile ligger på den såkaldte Ildring og har med 500 potentielt aktive vulkaner verdens andenstørste forekomst af vulkaner kun overgået af Indonesien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip