CIA-chef forsvarer brutale afhøringer

admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Direktøren for efterretningstjenesten CIA, John Brennan, forsvarer de omstridte afhøringer, som tjenesten anvendte efter terrorangrebet den 11. september 2001.

Han siger, at tjenestens agenter indhentede nyttig viden, og at efterretningstjenesten mener, at oplysninger fra det særlige afhøringsprogram hjalp til lokaliseringen af Osama bin Laden.

Men Brennan siger også, at nogle af CIA's agenter anvendte "afskyelige" forhørsteknikker, og han siger, at det er umuligt at vide, hvorvidt de brutale teknikker kan sikre nyttige oplysninger fra de terrormistænkte, der dog samtidigt siger:

- Jeg har allerede fastslået, at vores vurderinger af programmet med tilbageholdelse og afhøringer førte til nyttige oplysninger, som hjalp USA til forhindre planlagte angreb, fange terrorister og redde liv.

Han kommenterede torsdag Senatets rapport om det stærkt kritiserede program ved et pressemøde i CIA's hovedkvarter i Virginia.

- Men lad mig gøre det klart, at vi ikke har fastslået, at det var de brutale afhøringsteknikker, som skaffede os den nyttige viden. Det er efter min mening ikke til at kortlægge, hvad der er årsag og virkning i forbindelse med disse teknikker og brugbar viden, tilføjer han.

Brennan siger videre, at CIA ikke med overlæg har ført præsidenten og den amerikanske offentlighed bag lyset. Han fremhæver samtidig, at "CIA mener, at oplysninger fra terrormistænkte, der blev udsat for de hårde forhørsteknikker, hjalp til at lokalisere Osama bin Laden".

Al-Qaedas leder Osama bin Laden blev dræbt af amerikanske elitesoldater i sit skjulested i Pakistan i 2011.

Brennans udtalelser kommer efter, at Senatets Efterretningsudvalg i kongressen i Washington DC har fremlagt en rapport, der er meget kritisk over for CIA's afhøringsmetoder efter 2001.

- Som det står i CIA's svar på undersøgelsen, så erkender vi, at tilbageholdelse- og afhøringsprogrammet ikke var perfekt, og at CIA begik fejl, siger Brennan./ritzau/Reuters