CIA-chef: Kritikere af Iran-aftale er uærlige

CIA-chefen John Brennan er positivt overrasket over udfaldet af forhandlingerne med Iran om landets omstridte atomprogram, og han mener, at modstanderne af en atomaftale med styret Teheran er uærlige.

I sin første offentlige reaktion på forhandlinger, hvor der i begyndelsen af april blev opnået enighed om hovedpunkterne i en fremtidig atomaftale, siger den amerikanske efterretningschef, at der nu bliver pålagt iranerne en række restriktioner, som det engang var umuligt at indføre.

- Jeg må sige, at de personer, som hævder, at denne aftale giver Iran en vej frem mod en atombombe, er fuldstændigt uvederhæftige i mine øjne, siger Brennan, som tirsdag talte om Iran på Harvard Universitetet i Boston.

- Aftalen betyder, at der blokeres for ikke blot berigelse af uran, men også for berigelse af plutonium, og den indebærer et meget indgående inspektions-regime, pointerer Brennan videre og tilføjer:

- Jeg er helt klart glædeligt overrasket over, at iranerne er gået ind på så meget i aftalen.

CIA-chefen fremhæver især, at der er opnået meget med reduktion af centrifuger og med begrænsninger af oplagring.

- Ingen troede i begyndelsen på, at Iran ville give indrømmelser, der ville føre til en dramatisk reduktion af centrifuger, siger han.

Nogle kritikere har mere fokus på, at ophævelsen af sanktioner kan give Teheran flere muligheder for at skabe problemer i hele regionen.

- Dette er en mere reel bekymring, men selve rammeaftalen åbner muligheder for at hindre Iran at udvikle atomvåben, siger Brennan.

En ny meningsmåling viser, at 31 procent af republikanerne støtter den nye aftale med Iran, hvilket tyder på en betydelig splittelse i partiet, hvor ledende politikere har talt stærkt imod aftalen.

I målingen er omkring 30 procent af republikanerne imod aftalen, mens 40 procent er usikre på, hvad de skal mene.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip