Connie H. om klimaplan: 40 procent er det mest ansvarlige

- Det er det, EU skal gøre, hvis vi skal følge en jævn kurve frem mod midten af århundredet. Og det er ikke som at klø sig i nakken.

Sådan siger den danske klimakommissær i EU, Connie Hedegaard, efter at EU-Kommissionen onsdag har præsenteret sit udspil til EU's klima- og energipolitik frem mod 2030.

Målet er, at EU sænker CO2-udslippet med 40 procent i forhold til niveauet i 1990. Og det er ifølge den danske kommissær det mest realistiske mål, man kan sætte.

- Dem, der siger, at det ikke er ambitiøst, de ved simpelthen ikke, hvad de taler om, mener hun.

- EU's energikommissær har meldt klart ud, at han ville have 35 procent og ikke 40. Men de 40 procent er det samfundsøkonomisk mest ansvarlige sted at lægge sig.

- Man kunne sige 55 eller 60 procent, det er ikke så svært. Det svære er at komme med noget, der rent faktisk kan gennemføres, og jeg tror, at 40 procent kan gennemføres, siger Connie Hedegaard til Ritzau.

Derudover understreger klimakommissæren, at hun er meget tilfreds med målet om, at 27 procent af energiforsyningen skal komme fra vedvarende energikilder i 2030.

Også selv om hun før har givet udtryk for, at det kunne være 30 procent.

- Jeg har ikke lagt skjul på, at hvis jeg skulle vælge mellem et mål på 30 procent, som er en pæn hensigtserklæring, eller et bindende mål på mindst 27 procent, ja så ville jeg vælge det bindende mål, siger hun.

- Det afgørende er, at såvel energikommissæren som kommissionsformanden slår fast, at vi vil have, at der skal være bindende, vedvarende energimål i Europa, lyder det fra den danske klimakommissær.

- Nu er den store opgave, at alle regeringerne skal blive enige om det samme, understreger Connie Hedegaard.

Udspillet skal i de kommende måneder forhandles på plads med EU-Parlamentet og EU's medlemslande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip