Connie Hedegaard: En god dag for EU og verden

- En dejlig afskedsgave: Klima- og energimålene for 2030 er en realitet, siger EU's afgående klimakommissær, Connie Hedegaard, til aftalen på topmødet i Bruxelles.

Vedtagelsen er et ambitiøst og vigtigt skridt fremad. Ikke kun for Europa og europæerne, men også vigtigt for resten af verden, tilføjer hun.

Hedegaard erklærer sig meget stolt over, at EU's 28 ledere – trods økonomisk usikkerhed og andre alvorlige internationale kriser – var i stand til at få en aftale på plads om de presserende klimaspørgsmål.

- Et bindende mål om 40 procents hjemlig CO2-reduktion i Europa er ingen nem opgave. Det kan kun opnås gennem grundlæggende ændringer af vores samfund, siger hun.

Den eneste malurt i bægeret er ifølge klimakommissæren, at stats- og regeringscheferne skar et par procent af EU-Kommissionens forslag om at øge energieffektiviseringen med 30 procent, så det blev 27 procent.

- Til gengæld forpligter stats- og regeringscheferne sig til at kigge på det igen om nogle år, siger Hedegaard.

- Vi har sendt et stærkt signal til andre store regioner og alle andre lande: Vi har lavet vores lektier, nu opfordrer vi jer til at følge Europas eksempel, tilføjer hun.

Klimakommissæren finder det også ekstremt vigtigt, at stats- og regeringscheferne har accepteret det mål for vedvarende energi på EU-niveau, som Kommissionen har foreslået - nemlig 27 procent i 2030.

- Retningen mod 2030 er nu sat. Lande, regioner, kommuner, erhvervsliv, investorer og borgere ved nu, i hvilken retning vi er på vej. Det er en god dag for EU's klimapolitik, siger Connie Hedegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip