Coster-Waldau: Stolt af dansk films succes

Søndag aften kunne skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau lade sig hylde sammen med instruktør Susanne Bier, da filmen "En Chance Til" blev vist ved filmfestivalen i den spanske by San Sebastian.

- Jeg har ikke været på denne her festival før, og det har været en meget overvældende oplevelse. Der var fuld sal med 2000 mennesker, og de virkede meget begejstrede. Der er en meget fin tradition, hvor publikum - hvis de godt kan lide filmen - bagefter står ved en trappe, man kommer ned ad og klapper af en. Det var en rigtig god oplevelse, fortæller Nikolaj Coster-Waldau.

Filmen, der handler om en kriminalkommissær, der finder et barn hos et junkie-par og kidnapper det, rammer ifølge skuespilleren noget meget essentielt.

- Der kom en mand hen bagefter og prøvede at sige tak til Susanne, og han brød fuldstændigt sammen i tårer. Det er jo en film, der gør indtryk, det er der ingen tvivl om. For folk, der har børn, er der nogle grundlæggende, store ting, man frygter i livet. Og dem rammer den lige ind i, fortæller han.

Det er tredje gang, Susanne Bier har en film i hovedkonkurrencen på den prestigefyldte festival. Første gang med "Elsker Dig For Evigt" i 2002, og to år senere var det dramaet "Brødre", hun deltog med.

Nikolaj Coster-Waldau er ikke i tvivl om, hvad det er, den danske instruktør kan.

- Jeg har jo kun arbejdet sammen med hende på denne her film, men jeg synes, at hende og Anders Thomas Jensen, der er manuskriptforfatter, er utroligt gode til at finde de her historier, der har nogle grundlæggende, interessante dilemmaer, som man kan forholde sig til, og som man kan bruge til noget. Det er ting, man også selv sætter spørgsmålstegn ved i livet. Og dem formår de at pakke ind i nogle meget gribende historier, der fanger, fortæller han.

Selv blev han også grebet, da han i første omgang blev præsenteret for historien.

- Først blev jeg meget rørt af manuskriptet. Jeg synes, jeg kunne identificere mig med hovedpersonen. Jeg læste det med det samme igen for at se, om jeg virkelig synes, at det var så godt, og det gjorde jeg. Det er en voldsom historie, og den fik mig til at tænke enormt meget.

- Susanne Bier har lavet en meget konsekvent film, hvor hun ikke holder tilbage. Det er en voldsom oplevelse. Og så har den et velfungerende thriller-element, så man får ikke rigtig mulighed for at nå at trække vejret, siger han.

"En Chance Til" havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i begyndelsen af september. 134 lande har allerede sikret sig rettighederne til at vise filmen.

Det gør Nikolaj Coster-Waldau stolt.

- Det er helt vildt. Når man er på festival med en film, så føler man selvfølgelig, at man repræsenterer den, men man føler også lidt, at man repræsenterer Danmark. Vores kultur repræsenterer jo også vores land, siger han.

Selvom filmen allerede har haft verdens- og Europa-premiere, skal danskerne vente til januar før "En Chance Til" får biografpremiere.

- Det er da lidt frustrerende, for man vil gerne skyde den af og vise den. Det er en dansk film, så danskerne er det vigtigste publikum overhovedet. Det er der ingen tvivl om, siger Nikolaj Coster-Waldau.

I weekenden bliver det afgjort, om der bliver danske priser ved filmfestivalen. Også Bille August deltager på festivalen med filmen "Stille Hjerte".

Newspaq

 

Dagens Gossip