Crackrygende skandaleborgmesters afløser er udpeget

Det bliver den moderate, konservative politiker John Tory, som fremover skal tage beslutninger på vegne af millionbyen Torontos indbyggere.

Vælgerne har mandag peget på Tory som afløser for den omstridte borgmester Rob Ford, som i årevis har haft skandaler klæbende til sig.

Valget i Toronto blev mere spændende end forventet, men med 99 procent af stemmerne talt op kan Tory tegne sig for 40,3 procent, mens udfordreren, Doug Ford, får 33,8 procent, oplyser CBC Radio. Byens tredje kandidat, Olivia Chow, fik cirka 23 procent af stemmerne.

Doug Ford er bror til Rob Ford og har givet Tory kamp til stregen i valgkampen.

Rob Ford tog sig en pause fra rådhuset i maj, midt i sin kampagne for at blive genvalgt, for i stedet at lade sig indlægge til afvænning, efter at nogle videoer dukkede op i medierne.

Heraf fremgik det, at han havde røget crackkokain og havde et ekstremt stort alkoholforbrug. Samtidig viste videoerne en borgmester, der behersker sprogets værste gloser og ikke viser synderlig talent for diplomati.

Borgmesteren nægtede i lang tid at have et misbrug af alkohol og stoffer, men i kølvandet af videoerne erkendte han, at han havde brug for hjælp og gik på afvænning.

Rob Ford valgte i september officielt at trække sig som borgmesterkandidat, fordi han fik konstateret en kræftsvulst i maven.

Mandag aften lokal tid giver han dog et hint om, at Toronto ikke har set det sidste til ham.

- Folkens, jeg kan ikke understrege nok, at min bror har gjort et fantastisk stykke arbejde situationen taget i betragtning, siger han til sine tilhørere og tilføjer:

- Jeg glæder mig til de kommende fire år. Jeg kan ikke vente. Jeg er kun ved at varme op, tro mig.

John Tory er blandt andet gået til valg med løfter om at forbedre byens transportsystem, hvilket ifølge vælgerne også bør have førsteprioritet for den kommende borgmester.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip