Dagpenge sender Thorning i skænderi for åben skærm

- Kristian, hvis du ikke havde kastet Danmark ud i den dagpengereform, så havde vi ikke haft alle de problemer.

- Det er da dig, der sidder som statsminister. Du har haft flere år til indbyde til forhandlinger!

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fik for alvor tændt op under den første partilederrunde i valgkampen på DR, da hun forsøgte at give Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ansvaret for dagpengereformen fra 2010, inden han dog hurtigt svarede igen.

Dermed blev der igen rippet op i såret, der har plaget Thornings regering fra første dag. Statsministeren forsøgte dog ihærdigt, at bringe krigen over i fjendens lejr:

- Der er meget, der tyder på, at den dagpengereform, der blev lavet med Kristian Thulesen Dahl i spidsen, den virker ikke. Vi har brugt rigtig mange penge på at afbøde konsekvenserne af reformen, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

Hun henviser dermed til, at det var Dansk Folkeparti, der under forhandlingerne med VK-regeringen foreslog at ændre på dagpengeperiodens længde og forlænge genoptjeningsperioden.

Siden skrev Helle Thorning-Schmidt selv dagpengereformen ind i det regeringsgrundlag, hun indgik med De Radikale og SF efter valget. Nu skal reformen dog laves helt om, siger Thorning:

- Derfor er mit enkle budskab til danskerne, at hvis vi skal have et stabilt dagpengesystem, hvor vi nytænker genoptjeningsperioden, så skal vi ikke bede de samme mennesker, som lavede fejlen fra starten, om at rydde op efter dem selv.

- Så må man sikre, at det er mig, der bliver statsminister, så jeg kan lede forhandlingerne, siger Thorning, der har fastslået, at hun ikke vil bruge flere penge på dagpengesystemet.

Det førte til en hård meningsudveksling med Kristian Thulesen Dahl, der under partilederrunde stod lige til venstre for statsministeren.

- Vi har sagt, at vi er parate til forhandlinger her og nu, hvis du var det. Så i stedet for at lave al den snak i valgkampen, på 1. maj, og jeg ved ikke hvor, så kunne vi have sat os ned og fundet en løsning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at DF er parat til at bruge flere penge på dagpengesystemet.

Det vil i givet fald blive uden det andet regeringsparti, De Radikale, hvor partileder Morten Østergaard er overraskende direkte i sin afvisning af at bruge flere penge på dagpenge:

- Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg hører, at man nu, hvor det går godt, er klar til at rulle reformerne tilbage, siger Morten Østergaard, der dog er klar til en bred aftale.

Også Lars Løkke Rasmussen lægger op til en bred aftale om dagpengene, hvis han skulle blive statsminister efter næste valg.

- Vi skal ikke have det dagpengespøgelse vandrende rundt i dansk politik, siger Løkke, der ligesom Thorning afviser at bruge flere penge på eksempelvis en længere dagpengeperiode.

/ritzau/

.

Dagens Gossip