Dalai Lama er i Danmark: Konflikten i Syrien er sørgelig

Skrevet af admin

11/02/2015

Dagens topnyheder

Situationen i Syrien og Irak, hvor bevægelsen Islamisk Stat trækker sit blodige spor, er meget, meget sørgelig og virkelig skadelig for islams omdømme. Det er utænkeligt at dræbe i religionens navn, understreger Dalai Lama, tibetanernes åndelige leder, i København.

- Men trods nogle muslimers forkastelige handlinger er det unfair at generalisere om alle muslimer. Det er nu tid at opbygge tillid mellem trosretningerne. En sand følger af islam udgyder ikke andres blod - så er man ikke længere muslim, siger Dalai Lama på et pressemøde.

Lamaen, som onsdag og torsdag skal holde foredrag for 8000 tilhørere i Bella Center, lader sig ikke mærke med det, hvis han er skuffet over ikke at møde den danske statsminister eller udenrigsminister under sit besøg.

De har begge sagt nej af hensyn til Kina, som anklager Dalai Lama for at være en splittelsesmager, der vil løsrive Tibet fra Kina.

- Nej, jeg har ikke længere noget politisk ansvar og ikke noget at spørge politikere om. Regeringer kan ikke gøre meget, men det er vigtigt at mødes med offentligheden, som skal tage ansvar, siger Dalai Lama med henvisning til, at han i 2011 forlod posten som politisk leder for den tibetanske eksilregering i Indien.

Han kritiserer grådighed og begær efter penge og magt og materielle værdier.

- Og, oprigtig talt, også blandt de erklæret troende findes der korrupte ledere, der manipulerer deres trofaste tilhængere, fastslår lamaen.

Det er niende gang, Dalai Lama besøger Danmark, som han er inviteret til af blandt andre den humanitære organisation Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur.

Hans besøg har på ny sat gang i diskussionen om, hvorvidt Danmark bøjer nakken af frygt for Kina og tab af dansk eksport dertil på næsten 22 milliarder kroner.

USA's præsident er i dag den eneste leder, som kan mødes med den åndelige leder uden at være bekymret for konsekvenserne. Men uden at kritisere Danmarks regering understreger lamaen, at det er afgørende at pleje forholdet til Kina.

- Det er meget vigtigt at have nære forbindelser til Kina, som er en gammel kultur og verdens folkerigeste land. Den frie verden har et moralsk ansvar for at bringe Kina ind i et almindeligt demokrati, siger Dalai Lama.

/ritzau/