Dallas holder første mindeceremoni for Kennedy

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Med flag på halv stang, kimende kirkeklokker og nedlægning af kranse markerende USA fredag 50-års-dagen for skuddrabet på John F. Kennedy.

I kontrast til det solskinsvejr, der varmede Dallas den dag, hvor Kennedy blev snigmyrdet, var mindedagen for ham præget af koldt og blæsende vejr under en grå himmel.

De tunge skyer afspejlede stemningen hos mange af de tusindvis af mennesker, som var samlet til den første officielle mindesceremoni for Kennedy i Dallas, der blev kendt som "Hadets By" efter drabet på den amerikanske leder.

Den centrale ceremoni i Dallas klokken 11.30 (18:30 dansk tid) finder sted på det tidspunkt, Kennedys kortege kørte gennem byen for 50 år siden.

Kennedy blev i Dallas blandt andet mindet med et minuts stilhed, bøn og en tale af byens borgmester, Mike Rawlings. Militærfly overfløj byens Dealey Plaza, hvor Kennedy blev skudt.

Historikeren David McCullough læste uddrag af Kennedys taler op, og et kor fra den amerikanske flåde sang.

- Hans død ændrede for altid vores by, og hele verden med, hedder det i en erklæring fra borgmester Rawlings.

- Vi ønsker at markere denne tragiske dag ved at mindes den store præsident med den værdighed og historie, som han fortjener, hedder det videre.

Over hele nationen bliver der holdt større og mindre ceremonier.

- I dag ærer vi hans mindre og fejrer det varige præg, som han fik sat på USA's historie, hedder det i en erklæring fra præsident Barack Obama, som onsdag besøgte Kennedys grav på Arlington kirkegården i Washington sammen med tidligere præsident Bill Clinton.

Også i Berlin blev der nedlagt kranse for at mindes Kennedy, der holdt sin berømte "Ich bin ein Berliner"-tale i den delte by.

Ved Kennedys grav spillede to britiske soldater i kilt sækkepibe i en gentagelse af den hyldest som Black Watch fra den britiske hær viste Kennedy ved hans begravelse for et halvt århundrede siden.

/ritzau/Reuters