Dan J: Nu kan EU-Kommission ikke sylte dyrevelfærd mere

Presset for kortere dyretransporter i Europa er nu så stort, at EU-Kommissionen ikke længere kan komme uden om at fremsætte et forslag, der begrænser transporter af levende dyr til højst otte timer.

Det siger fødevareminister Dan Jørgensen (S), da han mandag sammen med sin tyske og hollandske kollega er på vej til møde med de øvrige EU-ministre i Bruxelles. Både Tyskland og Holland støtter det danske krav.

- Det er lykkedes i EU-Parlamentet at skabe flertal for at ændre reglerne. EU-Kommissionen har, formentlig på grund af kraftig lobbyisme fra forskellige kræfter, i mange år ikke været villig til at fremsætte forslaget.

- Når der så nu kommer pres også fra ministerrådet, så er det svært for mig at se, at de ikke fremlægger forslag på dette område ganske snart, siger Dan Jørgensen.

Søndag underskrev han i byen Vught i Holland sammen med sin tyske og hollandske kollega en erklæring om bedre dyrevelfærd i EU.

Den omhandler dyretransporter på maksimalt otte timer - et krav, Dan Jørgensen har kæmpet for i sin tid som medlem af EU-Parlamentet, og som han fik indsamlet en million underskrifter til støtte for.

Ministrenes erklæring rummer desuden ønske om forbud mod næbtrimning af æglæggende høns, krav om bedre forhold for svin i staldene, herunder stop for den ulovlige halekupering, og mindre brug af antibiotika.

- Vi vil have bedre implementering og sanktioner i forhold til lovgivningen, for eksempel med halekupering af grise. Det er faktisk forbudt i EU, men foregår alligevel i høj grad. Det skal der simpelt hen gøres noget ved, siger Dan Jørgensen.

Den tyske minister, Christian Schmidt, fremhæver Danmark, når det gælder om at begrænse medicinering af grise.

- Vi vil bruge "best practise", og her er Danmark et godt eksempel, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip