Dan Jørgensen: Miljø og dyrevelfærd sikrer konkurrenceevnen

Det er et dansk landbrug i krise, som Dan Jørgensen (S) skal pløje vejen for, fastslår den hidtidige minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Karen Hækkerup (S).

- Landbruget står overfor massive problemer. Der er gæld og en masse konkurrencemæssige udfordringer, siger Karen Hækkerup, da hun torsdag overdrager Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til kollegaen.

- Det er nogle mennesker, der står overfor kæmpe udfordringer, og som leder efter nogle, som kan hjælpe dem. Og det ved jeg, at du kan, fortæller hun den nye minister.

Den bog, som Dan Jørgensen har skrevet om grøn vækst, "Grønt Håb", vidner om, at det kan lykkes at skabe vækst i landbruget, siger Karen Hækkerup.

Det får Dan Jørgensen til at afbryde:

- Jeg troede ikke, der var nogen, der havde læst den, siger han til latter i salen.

Dan Jørgensen har en markant grøn profil og har i sin tid som EU-parlamentariker fokuseret på miljø, fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. Blandt andet har han foreslået at printe skræmmefotos på bakker med buræg og et EU-forbud mod minkavl.

Glæden over hans udnævnelse har da også været til at overse i landbruget.

At han er grøn, slår han tydeligt fast ved overdragelsesforretningen. Det første, han siger, da han tager ordet, er, at han gik ind i politik på grund af miljøforkæmperen, afdøde miljøminister Svend Auken (S).

- De valg, vi politikere træffer, har betydning for miljø, dyrevelfærd og selvfølgelig også for konkurrenceevnen, siger han.

Også i fremtiden skal Danmark være et landbrugsland, siger den nye minister.

- Det kan man sagtens være, samtidig med at man tager sig ordentligt af miljøet og sikrer kvalitet og dyrevelfærd. Det er ikke hinandens modsætninger, det er faktisk hinandens forudsætninger, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip