Danmark er blandt de bedste lande for mor og barn i verden

Skrevet af admin

05/05/2015

Dagens topnyheder

Danmark er et af de bedste lande i verden at blive mor i.

Det viser en årlig rapport fra Red Barnet, der rangerer forholdene for verdens mødre og børn.

Her kommer Danmark ind på en fjerdeplads, hvilket er to pladser bedre end sidste år.

Det skyldes især, at flere mødre overlever graviditet og fødsel, og at danske børn er blandt dem, der modtager uddannelse i længst tid.

Mens rapporten er positiv læsning for Danmark, så er det langt mere deprimerende fakta, der sender Somalia ned på den absolutte sidsteplads ud af de 176 lande i rapporten.

Her oplever 9 ud af 10 mødre for eksempel at miste et barn, og hvert 7. barn oplever ikke sin femårs fødselsdag.

Til gengæld markerer Norden sig som det sikreste område for mor og barn, med Norge på en førsteplads efterfulgt af Finland, Island, Danmark og Sverige.

Rapporten har i år et særligt fokus på mor og barns forhold i byerne kontra på landet rundt om i verden.

Det er første gang, at Red Barnet har målt på uligheden mellem de fattigste og rigeste børn i byen, når det kommer til sundhed og overlevelse. Og her viser det sig, at det har store konsekvenser, om du som mor bor i storbyens slum eller på landet.

I Afrika, Asien og Amerika er risikoen for at dø for eksempel dobbelt så stor for de fattigste børn i byen sammenlignet med de rigeste børn i byen eller børnene på landet. I lande som Cambodia og Rwanda er risikoen fem gange så stor.

– Det er en grotesk situation. Børn i storbyens slum har udsigt til skyskrabere og shoppingcentre, og hospitalet ligger måske kun et stenkast væk.

- Alligevel risikerer deres mødre at føde alene med stor fare for deres eget eller barnets liv. Det kan vi ikke være bekendt, skriver Red Barnets udviklingspolitiske seniorrådgiver, Laust Leth Gregersen, i en pressemeddelelse.

 

/ritzau/