Danmark er i fokus i ny strategi for ulandsbistand

Fremover skal Danmarks udviklingsbistand målrettes på en måde, så det gavner danske interesser mest.

Det er hovedessensen i regeringens første udkast til en ny udviklingspolitisk strategi.

Den præsenterede udenrigsminister Kristian Jensen (V) lørdag i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Danmark skal investere i fred og beskyttelse i udviklingslandene, men det skal også handle om Danmarks sikkerhed, står der i udkastet.

Det handler om at bremse illegal migration med økonomisk gevinst for øje, om at udbrede dansk ekspertise inden for landbrug og fødevarer samt at investere i ligestilling, demokrati og menneskerettigheder.

Det er pejlemærkerne, som Danmark ifølge regeringen konkret skal orientere sig mod, lyder det.

Danmarks ulandsbistand skal især lægges i såkaldte fattige og skrøbelige lande som Afghanistan, Burkina Faso, Mali, Niger, Palæstina og Somalia.

Men også fattige lande som Bangladesh, Etiopien, Kenya, Myanmar, Tanzania og Uganda skal nyde godt af den danske ulandsbistand.

Regeringens fokus vil være at prioritere bedre.

- Det betyder også, at vi på nogle områder og i konkrete situationer skal erkende og holde fast i, at andre kan være bedre klædt på til at gøre en forskel. At andre må løfte opgaven, står der i udkastet.

- Når vi vurderer, at vi har interesser på spil, vil vi tage afsæt i fire kriterier: fattigdom, sikkerhed/skrøbelighed, migration, handels- og investeringspotentiale.

- Kriterierne tydeliggør, at vi vil styrke synergi mellem politikområder, herunder udenrigs- og sikkerhedspolitik, økonomisk diplomati og udlændingepolitik, i de tilvalg og fravalg, som vi træffer, fremgår det af udkastet.

Den nye udviklingsstrategi er lavet, efter at regeringens såkaldte udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, tidligere i år fremlagde sin rapport om, hvordan dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik bør føres fremover.

Der skal fremover sættes endnu hårdere ind mod korruption af udlandsmidler.

- Hvis danske udviklingsmidler går tabt som følge af korruption, vil det have konsekvenser.

- Nultolerance over for korruption er et afgørende element i vores udviklingssamarbejde, står der i udkastet uden nærmere forklaring om, hvilke konsekvenser konkret kan komme i spil.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip