Danmark har ikke udnyttet ret til grænsekontrol i to år

I juli 2012 afsagde EU-Domstolen ifølge Jyllands-Posten en dom om grænsekontrol, som betød, at Danmark og andre EU-lande fik mulighed for at gennemføre systematiske grænsekontroller.

Domstolen blåstemplede en hollandsk model, hvor politiet systematisk og præventivt kan standse personer i biler, i tog og i lufthavne og kontrollere deres identitet, nationalitet og opholdsret. I Danmark kontrollerer politiet kun, hvis der er mistanke om ulovlige forhold.

Professor i europæisk politik ved Københavns Universitet Peter Nedergaard siger, at embedsmænd har kendt til dommen i to år og har orienteret regeringen om den:

- Men enten har regeringen ikke ønsket at øge kontrollen, eller også har dens egen kritik af VKO's tidligere forsøg på at øge kontrollen gjort den blind for mulighederne, som EU-Domstolen har givet, siger han til Jyllands-Posten.

Professor Marlene Wind fra Københavns Universitet siger om den hollandske model:

- Når den anses som værende inden for Schengen-reglerne, kan vi gøre nøjagtigt det samme i Danmark. I princippet har vi måttet gøre det siden 2012, men det tager altid noget tid, før en dom siver ned gennem landenes juridiske systemer, siger hun.

Oplysningerne vækker ikke begejstring hos Venstre:

- Hvis regeringen har siddet inde med denne viden i to år og undladt at bruge muligheden for at indføre lovlig, systematisk kontrol, har den gjort sig skyldig i pligtforsømmelse, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, afviser, at regeringen har siddet på hænderne:

- Vi har hele tiden haft fokus på en god kontrol. Nu får vi nogle nye elektroniske redskaber, og dem bruger vi til at øge kontrollen, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip