Danmark sender bistand til nødlidende og konfliktramt Yemen

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) giver 10 millioner kroner i humanitær bistand til Yemen. Beløbet går til over 21 millioner yemenitter, der er ramt af en dyb, humanitær krise på grund af den intense konflikt i landet.

De seneste måneder er kampen intensiveret mellem regeringsstyrker og bevæbnede Houthi-militser. Der er stadig flere luftbombardementer, og blokader af landets havne har gjort det sværere at få forsyninger frem til befolkningen.

- Situationen er desperat for landets befolkning og destabiliserende for hele regionen, der i forvejen er udfordret af fattigdom, ekstremisme og radikalisering. Derfor er Danmark klar til at imødekomme FN's appel og bidrage, hvor behovet er størst, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

FN har klassificeret krisen som niveau tre. Det er det højeste niveau for humanitære kriser. Mere end 11 millioner yemenitter har behov for beskyttelse mod overgreb, og over en million er fordrevet fra deres hjem.

Næsten 13 millioner får ikke nok mad, og over ni millioner får kun lidt drikkevand.

Den usikre situation gør det svært at fragte bistand ud til de mennesker, der har størst behov. Desuden er det svært at importere varer og skaffe brændstof.

Danmark giver 10 millioner kroner til den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. Den uddeler mad og nødhjælp, sundhedsydelser og støtte til vandforsyning. ICRC er blandt de humanitære organisationer, der har bedst adgang til Yemen.

Med det nye bidrag har Danmark i år støttet Yemen humanitært med 39,8 millioner kroner.

SR-regeringen brugte 2,5 milliarder kroner af ulandsbistanden til at betale for flere asylsøgere. V-regeringen vil skære et tilsvarende beløb fra den samlede ulandsbistand, så den kommer ned på 0,7 procent af BNI. Det er ikke afgjort, hvor besparelsen rammer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip