Danmark vil tage imod 1000 flygtninge fra EU's pulje

Regeringen er klar til frivilligt at tage imod 1000 flygtninge af dem, som EU er i færd med at fordele. Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

Da Støjberg mandag rejste til Bruxelles, var beskeden ellers, at Danmark vil tage præcis nul asylansøgere ud af de 160.000 personer, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bad EU-landene om at omfordele.

Danmarks retsforbehold i EU betød ifølge ministeren, at Danmark står uden for fordelingen.

- I lyset af den helt ekstraordinære situation har vi i dag tilkendegivet, at regeringen vil tilbyde frivilligt at tage imod et begrænset antal asylansøgere på 1000 personer, siger Inger Støjberg torsdag, mens hun står ved siden af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det er dog betinget af, at der er opbakning fra Folketingets partier, og af at der findes en fælleseuropæisk løsning, siger Støjberg.

Regeringen vil også give 250 millioner kroner til nærområderne i og omkring Syrien, og en halv milliard skal gå til at dæmme op for tilstrømning til Europa, oplyser statsministeren.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil de 250 millioner kroner til nærområder betyde, at Danmarks samlede bidrag til nærområdeindsats i Syrien bliver på 459 millioner kroner i år.

- Derudover foreslår vi yderligere en ramme på en halv milliard kroner til blandet andet forstærket indsats langs Europas grænser og etablering af registreringscentre, siger Løkke.

Han siger, at det er nødvendigt, at EU-landene står sammen om initiativer, der sigter mod at bringe tilstrømningen af flygtninge under kontrol.

- Det er helt klart utilstrækkeligt kun at diskutere, hvordan asylansøgerne skal fordeles, siger statsministeren.

Både Støjberg og Løkke slår fast, at der er tale om en frivillig kvote, og at Danmark ikke har planer om at gå med i en obligatorisk fordeling af flygtninge på EU-plan.

- Der er bred enighed om, at Danmark ikke skal deltage i en obligatorisk kvoteordning, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen skal torsdag mødes med EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, for at diskutere, hvordan Europa skal håndtere den største flygtninge- og migrationskrise siden Anden Verdenskrig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip